1. mart - Dan za pamćenje
2

FOTO+VIDEO / Nikada ne zaboraviti djecu ubijenu u opkoljenom Sarajevu

Piše: N. Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
U organizaciji Udruženja "Djeca stubovi svijeta", a pod pokroviteljstvom federalnog premijera Nermina Nikšića, danas je kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 održana manifestacija 1. mart - Dan za pamćenje.

Kako nam je kazala Lejla Horo, član Udruženja, odlučili su da baš na današnji dan organiziraju ovu manifestaciju u sjećanje na svu ubijenu djecu, kao i poginule branitelje BiH.

"Nakon državne himne, učenici gimnazije Obala izveli su recital namijenjen posebno za ovu priliku, čime su odali počast svojim vršnjacima koji su stradali tokom agresije. Recital govori o patriotizmu, o ubijenoj djeci, građanima... Dan za pamćenje ustvari predstavlja jednu manifestaciju koja se mora održavati i mi ćemo i narednih godina nastojati da to ponovimo", ističe Horo.

Prisutnim gostima obratili su se i drugi članovi Udruženja, kao i gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen.

"Ovo je datum koji utiče na razmišljanje koje je iza nas, ali i vremenu koje je ispred nas. Svi smo svjesni činjenice da je ovaj zločin ostavio težek teret na nama i nije slučajno da se baš ovdje danas nalazimo, kod spomenika ubijenoj djeci, koji jasno šalje poruku svima. Ova djeca bila su braća i sestre, drugovi i drugarice, neki su bili i moji učenici... Njihovo stradanje ne smijemo zaboraviti, kao ni sve ono što je doživio ovaj grad", naglasio je Behmen.