{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omladinski pokret "Revolt": Nasilnog učenika zaštitila utjecajna porodica

F
11.2.2008. u 13:02
0
0
Omladinski pokret "Revolt": Nasilnog učenika zaštitila utjecajna porodica
0
Omladinski pokret "Revolt": Nasilnog učenika zaštitila utjecajna porodica
Omladinski pokret „Revolt“ podsjeća građane na slučaj nasilja koji se desio u JU Gimnaziji “Meša Selimović” u kojem je učenik te škole Emir Ferizbegović u školskom toaletu pretukao učenicu Azru P. Dok cijeli slučaj lagano pada u zaborav, nasilnik Emir Ferizbegović i dalje pohađa Gimnaziju “Meša Selimović”.
Omladinski pokret "Revolt“ tvrdi da menadžment škole poduzima sve mjere da bi nasilnika kaznili izbacivanjem iz škole, odnosno premještanjem u neku drugu školsku ustanovu. Međutim, kako Emir Ferizbegović potječe iz imućne i utjecajne porodice, menadžment Gimnazije “Meša Selimović” izložen je brojnim pritiscima da ovaj nasilnik ne bi bio kažnjen.

Predstavnici "Revolta" navode da sve više prostora u informativnim emisijama zauzimaju vijesti o ubistvima, razbojništvima, silovanjima, mafijaškim obračunima što opravdano ulijeva strah kod građana za vlastitu sigurnost.

"Opće je poznato da veliki broj radnih mjesta u policijskoj strukturi, tužilaštvu i pravosuđu popunjavaju nesposobne, neodgovorne i korumpirane birokrate koji su svoju funkciju obavljaju isključivo radi lične koristi, a zakoni i drugi akti najčešće štite kriminalce umjesto njihovih žrtava. Ogroman dio odgovornosti snose politički funkcioneri, ministri i zastupnici u parlamentima koji kao legitimni predstavnici građana imaju dužnost da poduzmu mjere da bi se država efikasnije obračunala s nasiljem i svim drugim oblicima kriminala“, navode iz ovog omladinskog pokreta.

"Oni su jedini koji imaju potrebne ovlasti za izmjene zakona i drugih potrebnih akata da bi država konačno stala u zaštitu građane“, poručuju iz Omladinskog pokreta "Revolt“.

"S obzirom na to da Emir Ferizbegović i dalje pohađa ovu školu, njegova žrtva svakodnevno je primorana susretati se s nasilnikom koji ju je prije manje od dva mjeseca pretukao u školskom toaletu. Kako smo i navikli, Tužilaštvo očigledno ni u ovom slučaju nije poduzelo adekvatne mjere. Nažalost, ovo je samo jedan od primjera nesposobnosti nadležnih institucija da kazne nasilnike i zaštite građane. Pitamo se koliko je žrtava potrebno da policija, tužilaštvo i pravosuđe počnu raditi posao za koji ih plaćaju građani ove zemlje", navode iz Omladinskog pokreta "Revolt".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: