{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Omladinski pokret "Revolt": Nasilnog učenika zaštitila utjecajna porodica

F
11.2.2008. u 13:02
0
0
Omladinski pokret "Revolt": Nasilnog učenika zaštitila utjecajna porodica
0
Omladinski pokret "Revolt": Nasilnog učenika zaštitila utjecajna porodica
Omladinski pokret „Revolt“ podsjeća građane na slučaj nasilja koji se desio u JU Gimnaziji “Meša Selimović” u kojem je učenik te škole Emir Ferizbegović u školskom toaletu pretukao učenicu Azru P. Dok cijeli slučaj lagano pada u zaborav, nasilnik Emir Ferizbegović i dalje pohađa Gimnaziju “Meša Selimović”.
Omladinski pokret "Revolt“ tvrdi da menadžment škole poduzima sve mjere da bi nasilnika kaznili izbacivanjem iz škole, odnosno premještanjem u neku drugu školsku ustanovu. Međutim, kako Emir Ferizbegović potječe iz imućne i utjecajne porodice, menadžment Gimnazije “Meša Selimović” izložen je brojnim pritiscima da ovaj nasilnik ne bi bio kažnjen.

Predstavnici "Revolta" navode da sve više prostora u informativnim emisijama zauzimaju vijesti o ubistvima, razbojništvima, silovanjima, mafijaškim obračunima što opravdano ulijeva strah kod građana za vlastitu sigurnost.

"Opće je poznato da veliki broj radnih mjesta u policijskoj strukturi, tužilaštvu i pravosuđu popunjavaju nesposobne, neodgovorne i korumpirane birokrate koji su svoju funkciju obavljaju isključivo radi lične koristi, a zakoni i drugi akti najčešće štite kriminalce umjesto njihovih žrtava. Ogroman dio odgovornosti snose politički funkcioneri, ministri i zastupnici u parlamentima koji kao legitimni predstavnici građana imaju dužnost da poduzmu mjere da bi se država efikasnije obračunala s nasiljem i svim drugim oblicima kriminala“, navode iz ovog omladinskog pokreta.

"Oni su jedini koji imaju potrebne ovlasti za izmjene zakona i drugih potrebnih akata da bi država konačno stala u zaštitu građane“, poručuju iz Omladinskog pokreta "Revolt“.

"S obzirom na to da Emir Ferizbegović i dalje pohađa ovu školu, njegova žrtva svakodnevno je primorana susretati se s nasilnikom koji ju je prije manje od dva mjeseca pretukao u školskom toaletu. Kako smo i navikli, Tužilaštvo očigledno ni u ovom slučaju nije poduzelo adekvatne mjere. Nažalost, ovo je samo jedan od primjera nesposobnosti nadležnih institucija da kazne nasilnike i zaštite građane. Pitamo se koliko je žrtava potrebno da policija, tužilaštvo i pravosuđe počnu raditi posao za koji ih plaćaju građani ove zemlje", navode iz Omladinskog pokreta "Revolt".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: