BiH
0

Omladinska udruženja KS-a traže izradu Strategije za mlade

FENA
Vijeće mladih Kantona Sarajevo uputilo je danas zahtjev premijeru Kantona Sarajevo Suadu Zeljkoviću u kojem se traži pokretanje procesa izrade Strategije prema mladima Kantona Sarajevo.

U pismu koje potpisuju predstavnici 31 organizacije s područja KS-a podsjećaju da je izrada dokumenta Strategije prema mladima zakonska obaveza svih nivoa vlasti koja je proizišla iz Zakona o mladima FBiH usvojenog početkom 2010. godine.

"Strategija predstavlja važan dokument koji bi trebao definirati prioritetne politike prema mladima usmjerene ka poboljšanju životnih uvjeta mladih u Kantonu", navedeno je.

U zahtjevu se, između ostalog, navodi i da su mnogobrojne nevladine organizacije intenzivno radile na pripremi Strategije prema mladima, izdvajajući vlastita sredstva i sredstva dobijena iz inozemnih fondova te da su sve provedene aktivnosti obaveza koju je Zakon o mladima FBiH dodijelio kantonima.

"Shvatajući tešku poziciju u koju je doveden Kanton Sarajevo, domaće i strane organizacije su te obaveze preuzele na sebe. Do sada je za potrebe izrade Strategije prema mladima KS, provedeno kvalitativno i kvantitativno istraživanje o potrebama mladih, pripremljene su javne kampanje za promoviranje Strategije prema mladima, isplanirani su i provedeni okrugli stolovi na teme koje obuhvata Strategija i diskusione grupe na socijalnim mrežama za diskusiju o Strategiji, te je formiran Klub omladinskih politika, neformalno tijelo mladih koje će kreirati preporuke za Strategiju prema mladima", stoji u zahtjevu.

Sve provedene aktivnosti, podsjećaju omladinske organizacije, urađene su bez finansijske podrške i s minimalnim angažmanom Vlade Kantona Sarajevo.

Mladi od Zeljkovića traže da Vlada KS formira Komisiju za izradu Strategije prema mladima, vladino međuresorno radno tijelo koje će izraditi Strategiju, uz konsultacije nevladinih organizacija i uz preporuke prikupljene kroz već provedene aktivnosti.

"Nadamo se da ćete odgovorno reagirati na naš zahtjev te napominjemo da će sva uložena finansijska sredstva i sav trud omladinskog sektora biti uzaludni ukoliko po hitnom postupku ne naložite formiranje Komisije za izradu Strategije", navedeno je u zahtjevu omladinskih organizacija.