BiH
3

Omersoftić: Ko je 'pokupio' deviznu štednju građana BiH?

Klix.ba
Amila Omersoftić (Foto: Klix.ba)
Amila Omersoftić (Foto: Klix.ba)
Nakon što je zastupnica Vijeća ministara BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu Monika Mijić upozorila da je predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH Amila Omersoftić krajem 2012. godine pismeno zatražila od ministra za ljudska prava i izbjeglice "da se obori presuda u slučaju Ališić", reagirala je Omersoftić.

"Očito je da se gospođa Mijić osjetila prozvanom. Tim Bosne i Hercegovine na čelu sa zastupnicom Mijić nije u Strazburu branio i odbranio ineterese BiH i njenih štediša. Jer da jeste, ne bi se dogodilo da presudom 'Suljagić' bude dosuđeno da BiH vraća štednju svojim građanima, dok su 2 milijarde i 270 miliona DEM devizne štednje ostale u Narodnoj banci Jugoslavije. Zastupnica Mijić je mogla, a nije, tražiti od Evropskog suda, da se provede arbitraža i da se utvrdi ko je 'pokupio' deviznu štednju građana Bosne i Hercegovine", naglasila je Omersoftić.

Istakla je da je "tim BiH na čelu sa zastupnicom Mijić dozvolio da se u presudi 'Ališić' Slovenija i Srbija tretiraju vlasnicima kapitala bh. državnih firmi i da su te dvije države prodavale štedišama za njihovu 'otetu' deviznu štednje bosanskohercegovački držani kapital".

"Da bi dobile svoju ušteđevinu od Srbije i Slovenije, prema presudi 'Ališić', štediše moraju dokazivati da nisu za devize kojima nisu raspolagali niti mogli raspolagati, kupovali državnu imovinu u BiH u postupku privatizacije. Za svu osporenu štednju po ovom osnovu, štetu će snositi BiH", smatra Omersoftić.

Prema njenom mišljenju, Evropski sud za ljudska prava je potvrdio presudu suda u Ljubljani po tužbama štediša iz BiH, kojima je presuđeno da Ljubljanska banka i Slovenija moraju vratiti štednju bh. štedišama, a u čemu najveću zaslugu za dobivanje takvih presuda imalo Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH.

"Netačna je tvrdnja gospođe Mijić da sam od resornog ministra tražila da se presuda 'Ališić' obara, što potvrđuje sadržaj pisma koje sam dostavila ministru i sadržaj žalbe dostavljen Evropskom sudu. Netačna je i tvrdnja zastupnice Mijić da sam izjavila da je presuda ponižavajuća. Rekla sam da je presuda neprecizna i da ostavlja prostor za slobodnu interpretaciju, te sam pozvala zastupnicu Mijić da pojasni svoju izjavu da će štediše dobiti i kamatu za 23 godine kašnjenja u isplati. Koja je to kamata gospođo Mijić", napominje Omersoftić.