{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mijić: Omersoftić tražila da se obori presuda u slučaju "Ališić"

F
18.7.2014. u 15:17
0
1
Mijić: Omersoftić tražila da se obori presuda u slučaju "Ališić"
0
Mijić: Omersoftić tražila da se obori presuda u slučaju "Ališić"
Amila Omersoftić (Foto: Klix.ba)
Zastupnica Vijeća ministara BiH u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu Monika Mijić upozorila je danas da je predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH Amila Omersoftić 18.12. 2012. godine, nakon što je donesena prvostupanjska presuda u slučaju "Ališić protiv BiH", pismeno zatražila od ministra za ljudska prava i izbjeglice "da upozori agenticu Mijić da poduzme sve pravne lijekove da se obori presuda u slučaju Ališić".
"Dakle, Omersoftić je zahtijevala uime Udruženja štediša BiH da se podnese žalba protiv ove povijesne presude koja je, nakon žalbe Slovenije i Srbije, konačno potvrđena od Velikog vijeća od 17 sudaca Suda u Strazburu. Također, u ovom istom dopisu, Omersoftić je ovu povijesnu i spasonosnu presudu za BiH i njene štediše i hrvatske štediše nazvala ponižavajućom", navodi Mijić u reagiranju, upućenom na adrese bh. medija.

Istovremeno, podsjeća javnost da je troje BiH štediša u ovom slučaju podnijelo tužbu protiv Bosne i Hercegovine i drugih država bivše SFRJ za povrat štednje iz Ljubljanske banke i Investbanke.

Kako dalje navodi, osnov njihove tužbe jeste tvrdnja da je povrat ove štednje pitanje sukcesije SFRJ i da štednju moraju vratiti sve tužene države-sljednice bivše SFRJ.

"Na ovaj način, štediše-tužitelji su išli u korist glavne neistinite teze Slovenije pred Sudom da je riječ o sukcesiji, odnosno teze da novac štedišama treba isplatiti BiH, jer je štednja polagana na njenom teritoriju".

"Prema tome, BiH je, u svrhu odbrane sebe kao tužene stranke i u svrhu konačnog povrata štednje svim štedišama u BiH i u Hrvatskoj, te u svrhu dokazivanja pred Sudom da je u ovom predmetu isključivo riječ o privatnopravnom odnosu između banke i štediša, a ne o sukcesiji duga bivše SFRJ, morala voditi pravnu bitku na nekoliko “žestokih” frontova. Borili smo se protiv tvrdnji troje naših štediša-tužitelja, protiv tvrdnji Slovenije i Srbije, protiv 20 godina dugih predrasuda (koje su stvorili Slovenci jakim dugogodišnjim lobiranjem) Suda i Parlamenta Vijeća Europe da je riječ o sukcesiji i podjeli zajedničkog duga SFRJ, te protiv najjačih međunarodnih, skupo plaćenih odvjetnika, stručnjaka za financije, bankarstvo, međunarodno pravo i ljudska prava, a koji su zastupali Sloveniju u ovom slučaju", navodi zastupnica BiH.

Bosna i Hercegovina je, kako dalje dodaje, kao država posredstvom svog agenta u Sudu u Strazburu izvojevala povijesnu pobjedu ne samo za bh. štediše već i za sve štediše iz Hrvatske i dobila presudu kojom je Sloveniji i Srbiji naloženo da isplati više od 700 miliona KM glavnog duga plus kamate na ovaj iznos za duge 23 godine.

U tom kontekstu, Mijić podsjeća na slučaj "Kovačić i drugi protiv Slovenije" koji se odnosio na tužbu hrvatskih štediša protiv Slovenije zbog povrata štednje iz Ljubljanske banke.

U ovom predmetu u kojem se Hrvatska bila umiješala kao treća strana na strani svojih državljana protiv Slovenije i koji se vodio više od 10 godina u Sudu, Slovenija se uspjela odbraniti uz pomoć ovih istih skupo plaćenih stranih odvjetnika, te je Sud nakon 10 godina trajanja postupka u ovom predmetu, odbacio tužbe hrvatskih štediša.

"Tek kad je Bosna i Hercegovina putem svog agenta stupila u arenu dugogodišnje bitke za povrat štednje iz Ljubljanske banke i Investbanke, napokon je okončana agonija opljačkanog naroda i pravda je konačno zadovoljena", saopćeno je iz Ureda zastupnice Monike Mijić uz čije je reagiranje priložen dopis predsjednice Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH iz decembra 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: