BiH
0

Omerović: Stradalima u Sjeverinu treba dati status civilnih žrtava

FENA
Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova Meho Omerović izjavio je u četvrtak kako što prije treba usvojiti zakon o pravima civilnih žrtava te da se stradalima iz Sjeverina i ostalim stradalim civilima mora priznati status civilnih žrtava.

U povodu 23. godišnjice otmice i ubistva 17 Bošnjaka u Sjeverinu, Omerović je izjavio kako se zakon o pravima civilnih žrtava, povreda ljudskih prava u oružanim sukobima i u vezi s oružanim sukobima u razdoblju od 1991.- 200. godine, mora naći pred zastupnicima u najkraćem roku.

"Toliko dugujemo tim nevinim žrtvama, barem kao ljudi. Svi odgovorni za ovaj zločin moraju biti procesuirani. Nije valjda Milan Lukić lično sam ubijao sve te ljude. To je najmanje što možemo da uradimo kao država kako bi na dijelu pokazali da nijedan zločin ne smije ostati nekažnjen, a žrtve zaboravljene", poručio je Omerović, prenosi Tanjug.

Omerović je naveo da su prije 23 godine iz autobusa na liniji Priboj-Rudo u mjestu Mioče, izvedeni državljani Srbije, odvedeni u Višegrad, ubijeni i bačeni u Drinu, i to samo zato što nisu bili Srbi.

Pred Haškim sudom je zbog zločina, podsjeća, na doživotnu kaznu zatvora osuđen zapovjednik paravojne formacije Milan Lukić.

Omerović je naveo da ne treba ponavljati mantru kako taj zločin nema veze s državom Srbijom.

"Spomen obilježje koje je čekalo 23. godine na otvaranje je samo mali dio duga koji imamo kao društvo prema ovim žrtvama", zaključio je Omerović.