BiH
1

Ombudsmani BiH otvorili istragu zbog samoubistva dječaka

SRNA
Zgrada sa koje je Mahir Rakovac izvršio samoubistvo (Foto: Klix.ba)
Zgrada sa koje je Mahir Rakovac izvršio samoubistvo (Foto: Klix.ba)
Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH povodom tragične smrti četrnaestogodišnjeg dječaka M.R. u Sarajevu, a na osnovu izvještavanja medija i interesa javnosti, otvorila je predmet i istragu po službenoj dužnosti, saopšteno je iz ove institucije.

Tim ombudsmana posjetio je u okviru istrage Internacionalnu školu Ilidža, a po završetku istrage javnosti će biti saopštene određene preporuke.

U saopštenju ombudsmani BiH pozivaju na smirivanje tenzija i razumno djelovanje, kako bi se omogućilo efikasano okončanje istrage koju obavljaju nadležni organi.

Institucija ombudsmana istakla je da u svojim godišnjim i specijalnim izvještajima redovno navodi problem vršnjačkog nasilja i ističe potrebu podizanja svijesti i prepoznavanja nasilnog ponašanja.

Na ovaj problem ukazala su i sama djeca kroz realizaciju aktivnosti "Ombudsman u vašoj školi" koju Institucija sprovodi uz podršku organizacije "Save the Children" od 2009. godine.

Ombudsmeni istovremeno izražavaju i zabrinutost zbog govora mržnje na društvenim mrežama i web portalima i pozivaju vlasnike medija i urednike da preuzmu odgovornost i preduzmu mjere u skladu sa instrukcijama Vijeća za štampu.

Maloljetni M.R., koji je pohađao Internacionalnu školu na Ilidži, ubio se prošlog mjeseca u sarajevskom naselju Dobrinja, a postoje sumnje da je bio žrtva nasilja drugih učenika.