BiH
36

Olimpijski duh ponovo u Zetri

Anadolija
Tokom protekla tri dana, ledena ploha u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" (Zetra) u Sarajevu ugostila je 170 klizača i klizačica na takmičenju u umjetničkom klizanju "Sarajevo OPEN 2014".

Klizači i klizačice iz 12 zemalja svijeta u Sarajevo su došli kako bi na takmičenju, koje se nalazi i u zvaničnom kalendaru Međunarodne klizačke unije, pokazali svoja umijeća u umjetničkom klizanju. Među takmičarima su bili klizači iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Bugarske i drugih zemalja.

Kako je u izjavi za AA rekao PR menadžer projekta "Sarajevo OPEN 2014" Adis Nović, organizatori su zadovoljni kako je takmičenje proteklo, kao i odzivom samih takmičara.

"Takmičenje se odvijalo po međunarodnim standardima, tako da je ovo jedan presedan kako za BiH, tako i za regiju, obzirom da smo doveli 11 međunarodnih sudija iz Međunarodne klizačke organizacije. Takmičenje se organiziralo i ranije, ali smo ovog puta odlučili da napravimo nešto posebno, jer se, ipak, radi o 30. godišnjici Olimpijade (ZOI '84). Zaista smo prezadovoljni kako je sve proteklo", kazao je Nović za AA.

On je dodao da će zvanična dodjela nagrada u medalja biti upriličena danas po završetku takmičenja.

Klizačica koja je predstavljala BiH na današnjem takmičenju u kategoriji juniora, je 18-godišnja Arijana Tirak. Istakla je kako je zadovoljna rezultatom, imajući u vidu u kakvim uslovima bh. klizači treniraju.

"Kada uporedimo naša tri mjeseca leda sa najmanje osam mjeseci leda godišnje u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, zadovoljna sam. Oni imaju i po tri, četiri trenera, dok mi budemo sretni ako dođe neki trener sa strane da nas trenira povremeno. Zainteresiranost je već velika i kod djece za klizanje", pojasnila je Tirak, dodavši da bi bh. klizači postizali puno bolje rezultate ukoliko bi led imali više mjeseci tokom godine.

Takmičenje "Sarajevo OPEN 2014" organizirano je u sklopu manifestacije ''Slavimo olimpizam'', koja je za cilj imala obilježavanje 30. godišnjice od održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u BiH, javlja Anadolu Agency.