sport
4

Umjetničko klizanje: Više od 100 takmičara na Sarajevo Openu 2014.

FENA
Savez klizačkih sportova Bosne i Heregovine od 31. januara do 2. februara 2014. godine u Olimpijskoj dvorani Zetra organizira prvo međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju Sarajevo Open.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH Said Fazlagić na današnjoj pres-konferenciji naglasio je da će to biti takmičenje najvišeg rejtinga u zimskim sportovima u ovoj sezoni u Sarajevu i centralni događaj obilježavanja 30-godišnjice Sarajevske olimpijade.

Predsjednik Organizacionog odbora Sarajevo Opena Dževad Tirak istakao je da će to biti prvo zvanično klizačko tamičenje u Sarajevu, koje se nalazi u zvaničnom kalendaru Međunarodne klizačke unije (ISU).

"Osim klizača iz regije, Slovenije, Hrvatske i Srbije, prvi put će učestvovati i takmičari iz drugih evropskih zemalja i svijeta. Iako se rok za prijave završava 10. januara mi već u ovom trenutku imamo zvanične prijave iz Rusije, Turske, Kipra i Austrije. Očekuje se nastup oko 100 takmičara i takmičarki u više dobnih kategorija, od osam do 19 godina. Potrudili smo se da ispunimo i sve kriterije ISU po sistemu novog sudijskog bodovanja. Savez klizačkih sportova dosad je samostalno obezbijedio više od 20.000 KM samo za opremu, a za kompletnu organizaciju još nam je potrebno oko 15.000 KM", kazao je Tirak.

Dogradonačelnik Grada Sarajeva Ranko Čović istakao je da se radi o značajnom takmičenju, kojim će se testirati organizacione mogućnosti, ali isto tako i provjeriti spremnost bh. takmičara koji mogu nastupiti na olimpijskom festivalu mladih - EYOF, koji će 2017. biti održan u Sarajevu.