BiH
0

Olimpijski centar ZOI 84 namjerava oživiti "olimpijski duh"

Sarajevo-x.com
Olimpijski centar ZOI 84 pokrenuo je niz projekata koji će zimsku sezonu u našoj državi, ali prvenstveno glavnom bh. gradu učiniti ispunjenijom. Portparol Centra, Muamera Šehić je u razgovoru za Sarajevo-x.com govorila o planovima centra koji će ispuniti zimu.

Prije nekoliko dana Olimpijski centar ZOI 84 posjetio je i predsjedavajući Predsjedništva naše države Željko Komšić koji je ovom Centru obećao podršku u nastojanjima da se oživi "olimpijski duh grada i planina“.

Izgradnja žičare kabinskog tipa koja će ići od Babinog dola do vrha Bjelašnice kao i restoran na vrhu ove planine, nabavka topova za pravljenje vještačkog snijega i natkrivanje dvorane za brzo klizanje predstavljaju prioritetne projekte koje Olimpijski centar ZOI 84 namjerava realizovati.

“Zahvaljujemo Vladi KS, prvenstveno premijeru Samiru Silajdžiću i predsjedavajućem Skupštine KS Denisu Zvizdiću na ukazanom povjerenju i podršci jer oni su nam odobrili sredstva za nabavku mašina, odnosno topova za vještačko osniježavanje, što je prioritetni projekt ZOI 84“, kazala je Šehić za naš portal.

Realizacija ovih projekata započet će u narednim sedmicama, a iz Centra se, kako naglašava Šehić, nadaju da će do naredne sezone realizirati projekte.

"Dio novca koji dobijemo od Vlade Kantona Sarajevo namjeravamo uložiti i u poboljšanje vertikalnog transporta. Naši planovi su da izađemo na vrh Bjelašnice, gdje bismo također i otvorili restoran, a jedan dio prostora namjeravamo ustupiti civilnoj avijaciji, o čemu smo već ostvarili jedan dio razgovora s Ministarstvom pravde BiH“, naglašava Šehić.

Olimpijski centar ZOI 84 u fazi je pripremanja projekta natkrivanja dvorane za klizanje u kojoj bi klizači mogli uživati čak i do deset mjeseci godišnje.

“Realizacija ovih projekata uvelike zavisi od finansijskih sredstava jer mogućnosti Centra za finansiranje ovih projekata trenutno su veoma male“, objasnila je Šehić.