Mostar
0

Okupljanje na Starom mostu "Reci Ne podjeli BiH"

FENA
Grupa Mostaraca okupljenih u nevladinim organizacijama pokrenula je akciju pod simboličnim nazivom "Reci Ne podjeli BiH" te su se danas zajedno s nekoliko stotina građana Mostara okupili na Starom mostu u Mostaru.

Naime, putem utjecajnog međunarodnog web - portala Facebook organizatori akcije pozvali su na masovno okupljanje Mostaraca na Starom mostu kako bi zajedno izrazili protivljenje podjelama države BiH, a posebice rekli "Ne" nacionalnom svojatanju Mostara, koji mora biti nepodijeljeno, multietničko središte Hercegovine dostupan i jednak za sve njegove građane.

Spontano okupljanje pod simboličkim nazivom "Reci Ne podjeli BiH" uslijedilo je kao reakcija na Prudski i Banjalučki sporazum te današnji nastavak razgovora lidera tri stranke HDZ, SDA i SNSD u Mostaru na kojem su bile najavljene i rasprave o budućem teritorijalnom uređenju BiH.

Inicijativi su pridružili i skakači iz kluba "Mostari" koji su na ulazu na Stari most pružili mogućnost građanima da stave svoje potpise na inicijativu kojom se iskazuje jasno "Ne" svima koji dijele BiH.

Organizatori su naveli da je okupljanje na Starom mostu u znaku jasne i nedvosmislene podrške državi Bosni i Hercegovini i cjelovitom, multietničkom Mostaru koji bi, po njihovom mišljenju, trebalo organizirati kao otvoreni distrikt.