{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Okun: "Muslimani nisu imali snage da se legalno brane"

S
27.4.2010. u 17:44
0
27
Okun: "Muslimani nisu imali snage da se legalno brane"
0
Okun: "Muslimani nisu imali snage da se legalno brane"
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Herbert Okun, svjedok Tužilaštva u Haagu, četvrti dan svjedočenja najviše je govorio o kršenju embarga na uvoz oružja bosanskih muslimana, te budućnosti koju je Radovan Karadžić zamislio za Bosnu i Hercegovinu.
Tokom svjedočenja Okun, nekadašnji član Međunarodne mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju Evropske zajednice i Ujedinjenih nacija, ponovio je nekoliko puta da su sve zaraćene strane na području BiH činile zločine, ali da su "u količinskom smislu bosanski Srbi predvodili“, izvijestio je Birn Justice Report.

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske i Srpske demokratske stranke (SDS), za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene između 1992. i 1995. godine, kao i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s područja u BiH na koja su bosanski Srbi “polagali pravo”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je predočio nekoliko dokumenata svjedoku Okunu, te ga upitao da li mu je poznato da su bosanski Muslimani prekršili embargo na uvoz oružja, koji je postavilo Vijeće Sigurnosti Ujedinjenih Nacija, te čak uvozili "nuklearno naoružanje“.

"Bila je javna tajna da se oružje dijelilo bosanskim Muslimanima. Oni su nastojali da dobiju oružje sa svih strana. Razlog za to je bio zato što su bili pod napadom i nisu imali snage da se legalno odbrane, što je bila očajna situacija. Skoro svi sa kojima smo se susretali su bili mišljenja da bi ukidanje embarga bilo pošteno“, kazao je Okun i dodao da nema saznanja o korištenju nuklearnog naoružanja.

Karadžić je tokom ispitivanja prezentirao niz izjava koje je dao tokom sjednica Generalne skupštine UN-a 1991. i 1992. godine, i u kojima je tvrdio kako se SDS zalagala za cjelovitu, nepodjeljenu Bosnu i Hercegovinu, sa garantovanim pravima svim etničkim zajednicama.

“Nikada nije bilo upitno da ste vi željeli podijeliti državu u tri cjeline. To je ono što ste nazivali kompozitnom ili federalnom državnom (...) Uvijek ste željeli vašu sopstvenu državu unutar države. Citiram vaše riječi kada kažem da ste željeli Bosnu koja bi bila veza između Srbije i Hrvatske“, odgovorio je Okun.

Svjedok je dodao i da činjenica da Karadžić nije govorio o pravima bosanskih Muslimana u svojim govorima "dokazuje želju za podjelom“.

"To je razlog zašto se bosanski Muslimani nisu složili sa vašim prijedlogom, jer ih je bilo strah da ćete ih istjerati“, rekao je Okun.

Sudsko vijeće je više puta izrazilo nezadovoljstvo Karadžićevim načinom ispitivanja, istaknuvši kako bi se trebao suzdržavati od davanja komentara i samo postavljati pitanja.

Suđenje će se nastaviti 28. aprila ove godine, kada će biti okončano unakrsno ispitivanje svjedoka Okuna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: