BiH
0

Okružno tužilaštvo pokrenulo istragu o nesreći u Zalužanima

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Okružno tužilaštvo Banja Luka pokrenulo je istragu o avionskoj nesreći u Zalužanima kod Banje Luke, u kojoj je 20. maja poginulo pet padobranaca.

U Okružnom tužilaštvu Banja Luka rekli su da je predsjednik komisije za istraživanje avionske nesreće Omer Kulić prezentovao tužilaštvu izvještaj i on je dodijeljen tužiocu Snježani Petković koja će nastaviti istragu.

Zbog uočenih nepravilnosti istražna komisija je dala preporuku da Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) Padobranskom klubu “Banja Luka” zabrani rad dok ne bude utvrđeno da adekvatno primjenjuju propise. Preporučeno je i da se preispita rad pilotske škole u Prijedoru.

Predsjednik Padobranskog kluba “Banja Luka” Duško Grmuša rekao je da je izvještaj istražne komisije netačan i da ima za cilj jedino da ugasi ovaj klub.

"Ništa od navedenog nije tačno. Komisija je trebalo da otkrije uzroke nesreće, ali to nije uspjela nego je pala pod uticaj nekih ljudi čiji je cilj da ugase Padobranski klub Banja Luka zato što je postao najbolji u BiH", smatra Grmuša.

On navodi da je užasno što komisija optužuje pilota Alena Crnalića da je skrivio nesreću, jer je on bio jedan od najboljih pilota.

U padu aviona poginuli su članovi Padobranskog kluba “Banja Luka” Alen Crnalić (24), Nemanja Goronja (32), Stefan Karanović (24), Nikola Stević (19) i Srđan Kosić (18).