BiH
478

Okružni sud u Banjoj Luci: Nema dovoljno dokaza za djelo terorizma protiv uhapšenih u akciji Ruben

Piše: N. N.
Rješenje Okružnog suda u Banjoj Luci
U akciji Ruben privedena je 31 osoba, a protiv njih osam je tužilac zatražio određivanje pritvora, dok je sud pritvor odredio za njih šest. No, nakon žalbe advokata u pritvoru su ostala samo dvojica osumnjičenih, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode. Okružni sud jasno ukazuje da Specijalno tužilaštvo nema dovoljno dokaza protiv osumnjičenih da ih optuži za djelo terorizma.

Svim osumnjičenim Specijalno tužilaštvo RS na teret stavlja izvršenje dva krivična djela. Jedno je terorizam iz člana 299, a drugo je nedozvoljena proizvodnja i promet naoružanja u okviru čega im se stavlja na teret i ilegalno posjedovanje oružja.

No, prema Rješenju Okružnog suda u Banjoj Luci, kojim su iz pritvora puštena četverica osumnjičenih, jasno se vidi da je sudsko vijeće uočilo kako Specijalno tužilaštvo RS nije iznijelo dovoljno dokaza da osumnjičene tereti za djelo terorizma.

U pritvoru su ostala samo dvojica osumnjičenih i to Samir Redžić i Muharem Borovac. No, ni oni nisu ostali u pritvoru zbog mogućnosti izvršenja terorističkih napada već zbog "osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materijala".

Ključni dio Rješenja Okružnog suda u Banjoj Luci naglašava da nema dovoljno dokaza o namjeri da osumnjičeni počine terorizam.

"Suprotno navedenom, ovo vijeće nalazi da žalbe branilaca osumnjičenih osnovano ukazuju da dokazima uz prijedlog za određivanje pritvora nije potvrđena osnovana sumnja da su osumnjičeni Hukić, Redžić, Borovac, Topovčić, Plehandžić i Turkišić počinili krivično djelo terorizma”, stoji u rješenju Okružnog suda u Banjoj Luci.

A kakve dokaze je dalo Specijalno tužilaštvo govori i advokat osumnjičenih Jasmir Muratović.

"Omer Topovčić, kojeg ja branim, jeste imao tri puške, ali su sve tri lovačke za koje je imao uredne dozvole. Čovjek je 40 godina lovac. Oni koji su imali naoružanje bez dozvole sigurno će za to odgovarati. Međutim, ono što je problematično jeste što se njima na teret stavlja izvršenje krivičnog djela terorizma, što je van svake pameti. Ama baš nijedan dokaz nije predložen na tu okolnost, izuzev tvrdnje tužioca da su oni imali namjeru izvršiti terorizam protiv institucija, objekata i pojedinaca", kaže Muratović za Klix.ba.

On naglašava da između osumnjičenih nije bilo nikakve komunikacije, ni e-mailovima niti telefonima. Osumnjičeni se međusobno ne poznaju, izuzev dvojice koji su u srodstvu, a tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da su se ikada sreli.

Advokat Jasmin Muratović ne zna na koji način su Specijalno tužilaštvo RS, a potom i MUP RS, izabrali baš ove ljude te ih uhapsili i osumnjičili.

"Međutim, ključna stvar jeste da je u prijedlogu za određivanje pritvora tužilac naveo da je, nakon analize svih prikupljenih dokaza, kao neosporno utvrđeno da sve osumnjičene povezuje isti ideološki i vjerski motiv koji propagira terorizam kao sredstvo za ostvarenje cilja. Dakle, tužilac smatra da vjera osumnjičenih propagira terorizam, a to je neprihvatljivo. Vidjet ćemo da li je tužilac prekoračio ovlasti, te na temelju čega tužilac tvrdi da vjera osumnjičenih propagira terorizam", zaključuje Muratović.