Banja Luka
0

Okrugli sto o visokom obrazovanju u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Okrugli sto o usklađivanju i pregledu postojećih pravnih okvira za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH u skladu s evropskim kretanjima bit će održan danas u Banjoj Luci, najavljeno je iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH.

Rasprava se organizira u okviru regionalnog EU Tempus projekta "Jačanje sistema osiguranja kvaliteta na visokoškolskim ustanovama zapadnog Balkana uz podršku nacionalnog i regionalnog planiranja - CUBRIK".

Okrugli sto vodit će dr. Achim Hopbach, predsjednik Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obarazovanju (ENQA) i glavni direktor Njemačkog vijeća za akreditaciju.

U okviru CUBRIK-projekta okrugli stolovi se održavaju u državama zapadnog Balkana koje učestvuju u Projektu ( BiH, Makedoniija i Srbija), a okrugli sto za Bosnu i Hercegovinu organizuju Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta i koordinator Projekta Univerzitet u Alikanteu.

Cilj ovih rasprava je pružanje otvorenog okvira za ministarstva, agencije za osiguranje kvaliteta i univerzitete zemalja partnera CUBRIK projekta, kojim će se razmatrati postojeće prakse i donijeti preporuke za njihovo unapređenje u skladu s evropskim kretanjima.

Učesnici okruglog stola su predstavnici univerziteta u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Zenici te Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.