Esma Hadžagić
0

FOTO / Haos s diplomama u visokom obrazovanju

FENA
Bosna i Hercegovina ima daleko više reformskih dokumenata o visokom obrazovanju i teoretskih iskoraka nego što ih primjenjuje u sistemima visokog obrazovanja, kazala je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu pomoćnica ministra u Ministarstvu civilnih poslova BiH Esma Hadžagić.

Konferencija za novinare održana je pred početak konferencije o narednim koracima za reformu visokog obrazovanja u BiH, koju su zajednički organizirali Evropska unija i Vijeće Evrope. Ovim skupom, na koji je pozvano oko 150 aktera iz oblasti visokog obrazovanja, obilježava se kraj niza od tri zajednička projekta EU i Vijeća Evrope pod nazivom "Jačanje visokog obrazovanja u BiH".

Hadžagić je u svojoj izjavi naglasila da pravilnik o akademskim zvanjima i korištenju akademskih i stručnih titula nije jedini prioritetni posao koji se mora raditi.

"Imamo jednu vrstu haosa u BiH što se tiče diploma, njihovog priznavanja i prava koja proističu iz sticanja tog obrazovanja", kazala je ona.

Veoma često ove "bolonjske" diplome nisu prepoznate ni u zavodima za zapošljavanje, niti od poslodavca, tako da ima dosta slučajeva u kojima se krši temeljno pravo mladog čovjeka koji je stekao diplomu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Ta prava su egzistencijalne prirode: uskraćuje se radno mjesto adekvatno stručnoj osposobljenosti i tako se ustvari uskraćuje visina ličnog dohotka koja se dobija za to mjesto", kaže Hadžagić.

Dosta je problema koji proizilaze iz reformskih zahvata koji proizilaze upravo iz distribuiranosti odgovornosti i "vlasništva" nad reformom visokog obrazovanja u BiH. Osim toga, u BiH se ne može govoriti ni o mobilnosti studenata unutar zemlje, a kamoli unutar Evropske unije.

Odgovarajući na novinarska pitanja vezano za dobijanje "ekspresnih bolonjskih diploma" na nekim privatnim fakultetima u zemlji, Hadžagić je rekla da se takva ustanova ne može otvoriti a da se ne dobiju sve saglasnosti nadležnih vlasti.

Pritom nadležnost ima 12 ministarstava obrazovanja u zemlji, a Hadžagić kaže da kao pomoćnica u Ministarstvu civilnih poslova BiH nema prava vrednovati rad ministarstava koje te dozvole izdaju.

Ona je podsjetila da BiH ima Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, a jedna od njenih nadležnosti je predlaganje donošenja rješenja o akreditaciji i neakreditaciji visokoškolskih ustanova u BiH, pri čemu rješenja o akreditaciji donose nadležne vlasti.

"Prema Okvirnom zakonu, do 15. augusta sve visokoškolske ustanove bi trebalo da budu eksterno akreditirane, odnosno putem Agencije. Do danas nijedan univerzitet u BiH nije podnio zahtjev Agenciji za visoko obrazovanje za akreditaciju", navela je.

Šef Odjela za visoko obrazovanje u Vijeću Evrope Sdur Bergen je naglasio da je 2010. godine završena uspostava evropske oblasti visokog obrazovanja, pri čemu je u Evropi, kao i u BiH, naglasak bio na strukturalnim reformama.

Zato je izazov koji sada predstoji na evropskom nivou, kao i u BiH, implementacija u praksi, kazao je Bergen.

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Boris Iarochevitch je istaknuo važnost priznavanja diploma u svim evropskim zemljama, kao i unapređenja mobilnost bh. studenata u okviru EU i evropskih studenata u BiH, što će unaprijediti tržište rada.

Istakao je da je i u posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH uočen napredak u području obrazovanja, ali da još treba raditi na ovom području.

Iarochevitch je pritom ukazao na neusklađenost zakona u BiH, jer još postoje razlike između razičitih dijelova zemlje, te fragmentaciju sistema s "impresivnim" brojem ministara obrazovanja.

On je najavio da će EU nastaviti podržavati reformu obrazovanja u BiH, ali i naglasio domaćim političarima da moraju shvatiti da je obrazovanje jedan od prioriteta.