{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Haos s diplomama u visokom obrazovanju

F
3.3.2011. u 12:33
0
52
Haos s diplomama u visokom obrazovanju
0
Haos s diplomama u visokom obrazovanju
Bosna i Hercegovina ima daleko više reformskih dokumenata o visokom obrazovanju i teoretskih iskoraka nego što ih primjenjuje u sistemima visokog obrazovanja, kazala je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu pomoćnica ministra u Ministarstvu civilnih poslova BiH Esma Hadžagić.
Konferencija za novinare održana je pred početak konferencije o narednim koracima za reformu visokog obrazovanja u BiH, koju su zajednički organizirali Evropska unija i Vijeće Evrope. Ovim skupom, na koji je pozvano oko 150 aktera iz oblasti visokog obrazovanja, obilježava se kraj niza od tri zajednička projekta EU i Vijeća Evrope pod nazivom "Jačanje visokog obrazovanja u BiH".

Hadžagić je u svojoj izjavi naglasila da pravilnik o akademskim zvanjima i korištenju akademskih i stručnih titula nije jedini prioritetni posao koji se mora raditi.

"Imamo jednu vrstu haosa u BiH što se tiče diploma, njihovog priznavanja i prava koja proističu iz sticanja tog obrazovanja", kazala je ona.

Veoma često ove "bolonjske" diplome nisu prepoznate ni u zavodima za zapošljavanje, niti od poslodavca, tako da ima dosta slučajeva u kojima se krši temeljno pravo mladog čovjeka koji je stekao diplomu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Ta prava su egzistencijalne prirode: uskraćuje se radno mjesto adekvatno stručnoj osposobljenosti i tako se ustvari uskraćuje visina ličnog dohotka koja se dobija za to mjesto", kaže Hadžagić.

Dosta je problema koji proizilaze iz reformskih zahvata koji proizilaze upravo iz distribuiranosti odgovornosti i "vlasništva" nad reformom visokog obrazovanja u BiH. Osim toga, u BiH se ne može govoriti ni o mobilnosti studenata unutar zemlje, a kamoli unutar Evropske unije.

Odgovarajući na novinarska pitanja vezano za dobijanje "ekspresnih bolonjskih diploma" na nekim privatnim fakultetima u zemlji, Hadžagić je rekla da se takva ustanova ne može otvoriti a da se ne dobiju sve saglasnosti nadležnih vlasti.

Pritom nadležnost ima 12 ministarstava obrazovanja u zemlji, a Hadžagić kaže da kao pomoćnica u Ministarstvu civilnih poslova BiH nema prava vrednovati rad ministarstava koje te dozvole izdaju.

Ona je podsjetila da BiH ima Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, a jedna od njenih nadležnosti je predlaganje donošenja rješenja o akreditaciji i neakreditaciji visokoškolskih ustanova u BiH, pri čemu rješenja o akreditaciji donose nadležne vlasti.

"Prema Okvirnom zakonu, do 15. augusta sve visokoškolske ustanove bi trebalo da budu eksterno akreditirane, odnosno putem Agencije. Do danas nijedan univerzitet u BiH nije podnio zahtjev Agenciji za visoko obrazovanje za akreditaciju", navela je.

Šef Odjela za visoko obrazovanje u Vijeću Evrope Sdur Bergen je naglasio da je 2010. godine završena uspostava evropske oblasti visokog obrazovanja, pri čemu je u Evropi, kao i u BiH, naglasak bio na strukturalnim reformama.

Zato je izazov koji sada predstoji na evropskom nivou, kao i u BiH, implementacija u praksi, kazao je Bergen.

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Boris Iarochevitch je istaknuo važnost priznavanja diploma u svim evropskim zemljama, kao i unapređenja mobilnost bh. studenata u okviru EU i evropskih studenata u BiH, što će unaprijediti tržište rada.

Istakao je da je i u posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH uočen napredak u području obrazovanja, ali da još treba raditi na ovom području.

Iarochevitch je pritom ukazao na neusklađenost zakona u BiH, jer još postoje razlike između razičitih dijelova zemlje, te fragmentaciju sistema s "impresivnim" brojem ministara obrazovanja.

On je najavio da će EU nastaviti podržavati reformu obrazovanja u BiH, ali i naglasio domaćim političarima da moraju shvatiti da je obrazovanje jedan od prioriteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: