Staro neprijateljstvo
2.6k

Okršaj SDA-ovih rivala u Tuzli: Smajo Mandžić nasrnuo na Salku Zildžića, smirivao ih Azmir Husić

Klix.ba
Žestok fizički obračun spriječile su kolege (Foto: Screenshot)
Žestok fizički obračun spriječile su kolege (Foto: Screenshot)
Izuzetno burna sjednica nalazi se iza članova Izvršnog odbora Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli, na kojoj je zamalo došlo do žestokog fizičkog obračuna između starih rivala Salke Zildžića i Smaje Mandžića.

Naime, prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, jučer je u Tuzli održana sjednica Izvršnog odbora Kantonalnog ogranka SDA, na kojoj su se trebale razmatrati stranačke liste za predstojeće opće izbore.

Upravo to je, kako nam je kazao naš izvor, razlog zbog kojeg je zamalo došlo do žestokog fizičkog obračuna između skupštinskog zastupnika Smaje Mandžića i federalnog parlamentarca Salke Zildžića.

U jednom trenutku, tokom sjednice Mandžić je pokušao fizički nasrnuti na Zildžića uz prijetnje "da će ga zapamtiti", što je vidljivo i na snimku koji je nastao mobilnim telefonom jednog od učesnika sastanka.

Međutim, stranačke kolege Mandžića su sprovele na drugu stranu prostorije, a u naletu bijesa i uz salve uvreda ponovo je pokušao prići Zildžiću koji je također bio vidno uzrujan.

Situaciju je na Zildžićevoj strani smirivao Azmir Husić koji je nedavno iz PDA prešao u SDA. Svemu je također svjedočio i aktuelni načelnik Banovića Bego Gutić, koji se nalazio u neposrednoj blizini Zildžića.

U trenutku kada su kolege Zildžića izvodile iz prostorije, također u rastrojenom stanju, Mandžić je posegnuo za flašicom vode sa stola, kojom je očito želio gađati svog stranačkog rivala.

Inače, rivalstvo između Zildžića i Mandžića traje izvjestan period, tačnije od povratka skupštinskog zastupnika u SDA. Njihove unutarstranačke razmirice u nekoliko navrata su zamalo eksalirale fizičkim sukobima.

Kako smo ranije pisali, u tuzlanskom ogranku SDA uzavrele su strasti, nakon što su u stranku vraćeni odmetnuti članovi koji su ranije formirali vlast sa PDA i SDP-om na kantonalnom nivou.

Riječ je o četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle te skupštinskom zastupniku Smaji Mandžiću, uslovno rečeno, zanimljivoj političkoj ličnosti koja djeluje u Tuzlanskom kantonu.

Pojašnjenja radi, Mandžić je posljednji zastupnički mandat dobio na listi PDA, ali je nakon izbora prešao u SDA. Kada je pao prvi saziv Vlade TK u aktuelnom izbornom ciklusu, koju je predvodio Denijal Tulumović iz SDA, Mandžić je ponovo postao dio većine bez te stranke koja ga je u konačnici isključila iz članstva.

U međuvremenu, četiri gradska vijećnika u Tuzli, koji su bliski Mandžiću, odlučili su se odmetnuti od stranke, tako što su se pridružili većini koju predvodi SDP.

Bio je to razlog da ih se isključi iz SDA, ali naposlijetku i ponovo vrati, s obzirom na to da se na kantonalnom nivou Mandžić opet našao pod krilom vlasti koju predvodi SDA.

Vraćanje ove petorke u stranku dovelo je do uzaviranja strasti u Gradskom odboru SDA u Tuzli, a neslaganja su kulminirala još na prvoj sjednici Izvršnog odbora.