BiH
95

Oković: Ukidanje "bijelog hljeba" je značajna ušteda

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Donošenjem izmjena i dopuna Zakona o naknadama plaća poslanika i funkcionera koje imenuje ili potvrđuje Skupština BPK ukinut je "bijeli hljeb". Tako izabrani zvaničnici i funkcioneri u BPK više nemaju pravo na ovu naknadu koja se obilato koristila tokom prethodnih godina u vrijeme čestih izmjena skupštinskih većina i izglasanih nepovjerenja vladama.

U proteklom mandatnom periodu sve je bilo nestabilno osim te vrste apetita koji je kantonalni budžet koštao 400.000 KM.

Ukidanje ove naknade značit će i stabilniju izvršnu vlast i biće ostvarene značajne uštede u kantonalnom budžetu smatra Emir Oković, premijer BPK Goražde.

"To su građani ovog kantona i očekivali. Usvajanje novog Zakona o radu je put ka uspostavljanju određene stabilnosti prije svega izvršnih organa jer je ukinuto mirovanje radnog odnosa, a time on je stvorio drugačiju sliku ulaska u izvršnu vlast. Ovaj zakon nije bio na snazi samo u našem kantonu, on se primjenjivao na svim nivoima vlasti. Što se tiče te naknade, neki nivoi su to i ukinuli a naš kanton je jedan od prvih, dok veći broj i dalje ima ovu naknadu. To donosi značajne finansijske efekte i ja zaista mislim da je kvaliteta donošenja ovog propisa što on na jedan indirektan način stvara pretpostavke za stabilniju izvršnu vlast, bez obzira ko tu funkciju obnašao“, pojašnjava Oković.

BPK Goražde među prvima je ukinuo bijeli hljeb, dok veći broj kantona i dalje koristi ove povlastice. S druge strane primjena zakona podrazumijeva poštivanje pravnog principa - nema retroaktivnosti.

"U samom postupku i proceduri za donošenje ovih izmjena ukazala se potreba da se razradi zakonska odredba vezana za retroaktivnost primjene zakona. Ona lica koja su ostvarila to pravo realizovat će ga na način kako su ga ostvarili, jer je je osnovni pravni princip da nema retroaktivnosti primjene“, pojašnjava Oković.

On dodaje da Zakon počinje da se primjenjuje narednog dana od objavljivanja u Službenim novinama i on se odnosi na sve buduće pravne situacije.

Stabilnost i finansijski efekti kao osnovni razlozi donošenja izmjena zakona o plaćama poslanika i funkcionera će dati više prostora vladi da nastavi realizovati konkretne programe kojima će se, kako ističe, premijer Oković još više staviti na raspolaganje lokalnim zajednicama u smislu poboljšanja njihove likvidnosti i zajedničke realizacije dobrih projekata bez obzira ko je nosilac njihove implementacije a u korist i u interesu građana.

Kada je riječ o ostalim beneficijama koje uživaju poslanici i funkcioneri, premijer ističe da dijele sudbinu ostalih uposlenika, ali da postoje različite inicijative u pogledu eventualnih izmjena propisa i donošenja novih.