BiH
0

Okončano krnje zasjedanje Narodne skupštine RS-a

FENA
Narodna skupština RS-a
Narodna skupština RS-a
Sjednica Narodne skupštine RS-a okončana je večeras nakon usvajanja više od deset zakona, o čijoj raspravi i glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Poslanici su izabrali ministra nauke i kulture Jasmina Komića za potpredsjednika Vlade RS-a iz reda bošnjačkog naroda, a ministricu porodice, omladine i sporta Nadu Tešanović za potpredsjednicu iz reda hrvatskog naroda.

Prethodno je ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović razriješen dužnosti potpredsjednika Vlade RS-a iz reda hrvatskog naroda, a što je još ranije tražio zbog, kako je navodio, previše obaveza u resoru prosvjete.

Nedostatak kvoruma pravio je djelimično problem, ali je bilo vidljivo da su se na sjednici pojavili pojedini poslanici SNSD-a koji su ranije, i po ocjeni CCI-a, rijetko „svraćali“ u entitetski parlament.

Uz kraću raspravu i skoro jednoglasno, usvojeni su nacrti zakona o zaštiti od nasilja u porodici, o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, o uslovima i postupku verifikacije opštih obaveza RS-a te o nacionalnim parkovima „Kozara“ i „Sutjeska“, o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu RS-a, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u RS.

Podršku je dobio i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, te Strategija naučnog i tehnološkog razvoja RS za period 2012. - 2016. godine.

Razmatran je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2011., te data saglasnost na Odluku o prihvatanju zaduženja prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje po projektu unapređenja dostupnosti finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća.

Dok se u Skupštini vodila rasprava, poslanici opozicije su zasjedanje pratiti iz skupštinskih klubova.

I danas su ponovili ogorčenje jer skupštinski odbori nisu dali saglasnost da se raspravlja o njihova tri zakona - o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a, kao i o zakonima o boračkim i penzionim pravima koji predviđaju da se za te kategorije vrate ranija prava po osnovu penzija i boračkih naknada.

Poslanici idu na ljetni odmor, a naredno zasjedanje najavljeno je tek za septembar.