BiH
0

Okončana sjednica Predstavničkog doma PSBiH

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH okončao je današnju sjednicu poslije duže pauze tokom koje je prošireni Kolegijum ovog doma utvrdio da postoje ispunjeni uslovi za nastavak zasjedanja na osnovu zahtjeva Kluba SNSD-a.

U kratkom nastavku sjednice Kolegijum Doma usvojio je izmijenjeni dnevni red od nekoliko tačaka o kojima su se poslanici izjasnili nakon minimalnih javljanja za riječ, dok su sve preostale tačke dnevnog reda prolongirane za sjednicu doma koja će biti održana 1. septembra.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić izjavio je novinarima nakon sjednice Kolegijuma doma da je predsjednica Udruženja građana za ljudska prava "Ravnopravnost za sve" Nađa Dizdarević, čije je prisustvo na sjednici bilo sporno zbog načina provjere njenog ulaska u zgradu institucija BiH, napustila ovu zgradu i da se na sjednici nalaze osobe koje mogu prisustvovati u skladu sa važećim propisima.
       
Predstavnički dom potvrdio je danas Odluku o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u misiju "Snage međunarodne bezbjednosne pomoći" ISAF-a u Avganistan, koju će činiti jedinica od 45 pripadnika za jednu rotaciju od šest mjeseci.

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici dao pozitivno mišljenje na prijedlog Ministarstva odbrane BiH o opravdanosti učešća pripadnika pješadijske jedinice OS BiH u ISAF-u, te je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o upućivanju 45 pripadnika OS BiH u Afganistan.      

Predstavnički dom usvojio je zaključak kojim se traži deblokiranje imenovanja člana Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa BiH iz srpskog naroda i  imenovao Marija Pejića za člana Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa BiH iz hrvatskog naroda.

Za članove Stručne komisije DTT Foruma imenovani su poslanici Branko Dokić i Husein Nanić.
Na sjednici je usvojena i izmjena ranijeg zaključka Predstavničkog doma kojom će se obavljanje dužnosti v.d. direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Miji Krešiću produžiti i nakon 1. avgusta 2010. godine.