{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijen zahtjev SNSD-a za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH

F
1.9.2010. u 16:25
0
0
Odbijen zahtjev SNSD-a za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH
0
Odbijen zahtjev SNSD-a za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH
Predstavnički dom PSBiH odbio je zahtjev Kluba SNSD-a za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH po hitnoj proceduri.
Poslanici su odbili i skraćenu, te će Prijedlog zakona ići u redovnu proceduru. Riječ je o Prijedlogu koji je izazvao žustre rasprave u Domu, a odnosi se na zabranu vehabijskih i selefijskih pokreta u BiH, a predviđa i kazne zatvora za one koji su članovi ili na bilo koji način podržavaju ove pokrete.

Poslanici su na posljednjoj sjednici u ovom sazivu odbacili negativna mišljenja Ustavnopravne komisije i Komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku o Prijedlogu zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, a čiji je predlagač Klub SNSD-a. Time se ovaj Prijedlog vraća nadležnim komisijama.

Nije prihvaćeno ni negativno mišljenje Komisije za saobraćaj i komunikacije o Prijedlogu zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom saobraćaju čiji je predlagač Vijeće ministara BiH te će Prijedlog biti vraćen Komisiji.

Ovim zakonom uređuju se način i uvjeti obavljanja prijevoza putnika i tereta u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, izdavanje licenci za prijevoznika i vozilo i iskaznice vozača, raspodjela dozvola, usklađivanje redova vožnje, vangabaritni prijevoz tereta, pružanje usluga autobuskih stanica, upravni nadzor, inspekcijsku, carinsku i kontrolu GPBiH te prekršajne odredbe.

Poslanici su odbili zahtjev Sefera Halilovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci BiH po hitnom postupku te je Prijedlog upućen u redovnu proceduru.

Prijedlog podrazumijeva da reviziju računa i finansijskih izvještaja Centralne banke BiH vrši Ured za reviziju institucija BiH.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH kao i Godišnji izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

K znanju su primljene informacije o stanju sigurnosti u BiH za period januar-mart 2010., informacija o osiguranju transparentnosti i zakonitosti štampanja glasačkih listića za opće izbore u BiH kao i informacija o rješavanju statusa pripadnika OSBiH kojima ističu ugovori u 2010.

Usvojena je inicijativa poslanika Kluba SDA za razmatranje na sjednici Doma tačke "Informacija Vijeća ministara BiH o problemima žiranata u BiH s prijedlogom mjera koje treba poduzeti kako bi dug otplaćivali glavni dužnici s posebnom analizom legislative koja se odnosi na ovu oblast i mogučnošću poboljšanja zakona".

Dom je dao i nekoliko saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore.

Po završetku glasanja po svim tačkama današnjeg dnevnog reda, predsjedavajući Doma Niko Lozančić zahvalio je poslanicima koji su radili u ovom sazivu.

"Ovo je posljednja sjednica u ovom sazivu, ali ne isključujem mogućnost da se zakaže još neka, ukoliko za to bude bilo potrebe", kazao je Lozančić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: