Problem korupcija
3

Okončana sjednica Predstavničkog doma PSBiH o stanju u pravosuđu u BiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH okončao je raspravu o Informaciji o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Nakon okončane rasprave, Predstavničkom domu obratio se i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija koji je kazao da je korupcija u društvu sistemski problem, a "sistemski problem se mora rješavati sistemskom promjenom ne samo jednog segmenta vlasti nego svih segmenata vlasti u društvu".

Govoreći o pritiscima na pravosuđe, istaknuo je da ne postoji predmet u kome jedna stranka treba da bude favorizirana, ističući da su stranke ravnopravne u sudu.

"Onaj predstavnik političke vlasti koji s pozicije političke moći koju ima zastupa jednu stranu u sporu, taman to bila i država, čini politički pritisak na pravosuđe. Molim vas da to ne radite", poručio je Tegeltija poslanicima.

Izrazio je nadu da će zaključci koji će proisteći iz današnje rasprave biti oni "koji će nam pomoći, a ne koji će cementirati neke uvriježene zablude o tome da pravosuđe ništa ne radi".

S obzirom na to da je tokom poslaničke rasprave o Informaciji o stanju pravosuđa u BiH predloženo više zaključaka, dogovoreno je da ih Kolegiji i prošireni Kolegij Predstavničkog doma pregledaju i pokušaju napraviti sublimirani prijedlog zaključaka o kojem bi se poslanici izjasnili na narednoj sjednici, ne isključujući mogućnost svakom poslaniku da insistira na svojim zaključcima.

Sjednica je okončana, a nakon kraće pauze trebala bi započeti nova sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta.