BiH
1

Okončana drama: Veteran Armije RBiH prijetio samospaljivanjem zbog duga od 13.000 KM

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslije dvanaest sati koje je proveo zabarikadiran u prostorijama Doma zdravlja Gradačac, demobilisani pripadnik Armije RBiH Raif Begić u srijedu u večernjim satima prihvatio je prijedlog da ga pregledaju ljekari Službe hitne medicinske pomoći, a potom je prevezen na UKC Tuzla.

Podsjetimo, Begić je u srijedu ujutro ušao u prostorije Doma zdravlja Gradačac. Veoma brzo je jednu kancelariju polio benzinom, a potom i sebe te je prijetio samospaljivanjem. Razlog za takav njegov potez leži u činjenici, kako smo nezvanično saznali, što su mu iz Doma zdravlja dostavili fakturu za plaćanje određenih obaveza.

Ogorčeni Begić, kod koga je konstatovan PTSP, zaprijetio je samospaljivanjem, a tek poslije 12 sati ubjeđivanja odlučio je da se preda. Neposredno prije predaje Begić je razgovarao sa općinskim načelnikom Edisom Dervišagić.

"On je imao problem sa neplaćenom zakupninom zemljišta koje je u vlasništvu Doma zdravlja. Na tom zemljištu je imao ćevabdžinicu, a dug za zakupninu je narastao na 13.000 KM. Dom zdravlja je podnio tužbu i dobio spor", kaže Edis Dervišagić, načelnik Općine Gradačac.

Begić je ranije tražio razgovor sa načelnikom Dervišagićem, a nadležna općinska služba je zakazala termin za razgovor na koji on nije došao.

"Kasnije mi se na korektan način obratio e-mailom, a tokom sinoćnjih pregovora pričao mi je o neadekvatnoj brizi države za boračku populaciju. Poslije razgovora on je odveden na pregled, a mogu reći kako će Općina Gradačac učiniti sve što je u njenim zakonskim okvirima da mu pomogne i izađe u susret kako bi se ovaj problem riješio", kazao je za Klix.ba načelnik Dervišagić.