Riješiti gubitke
1

Okončan Projekat za tretman otpadnih voda u KS, prečistač u Butilama bit će ponovo u funkciji

Klix.ba
Premijer KS Elmedin Konaković, ministri prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić, komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić i finansija Jasmin Halebić razgovarali sa Timom misije Svjetske banke o završetku implementacije Projekta za tretman otpadnih voda u Sarajevu, odnosno ponovnom stavljanju u funkciju prečistača u Butilama.

Projekt vrijedan više od 25 miliona eura, okončan je u maju ove godine, finansirani su nepovratnim sredstvima EU kroz IPA fondove u vrijednosti od 13 miliona eura, sredstvima zajma Svjetske banke i sredstvima Budžeta KS.

Saradnju sa predstavnicima vlasti i komunalnim preduzećem VIK, Iyan Rammal i Alexander Danilenko, iz Tima Svjetske banke, ocjenjuju kao dobru i djelotvornu te podsjećaju da je sada, nakon ulaganja, potrebno uspostaviti strukturno rješenje adekvatnog održavanja ovog postrojenja.

Kako su naglasili premijer Konaković i prisutni ministri, odgovor na ovo pitanje će se tražiti kroz sveobuhvatno rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo.

"Od 75 posto gubitaka u vodosnabdijevanju procjenjujemo da barem jednu trećinu od toga generiraju milionske krađe kroz nelegalne priključke na vodovodnoj mreži. Rješavanjem tog problema, uz opsežne radove na samoj mreži, stabilizaciju stanja očekujemo sredinom naredne godine. Tek tada možemo razmišljati o ekonomskom pristupu u radu Vodovoda, o modelima tarifiranja, cijeni odvodnje otpadnih voda i slično", istakao je premijer Konaković.

Pitanja još uvijek neuklonjene stare opreme i željeza sa ovog lokaliteta kao i pitanje dugoročnog odlaganja i zbrinjavanja mulja ostaju i dalje otvorena. Obje strane iskazale su interes i spremnost da nastave saradnju u rješavanju tretiranja mulja i mogućnosti njegovog korištenja. Također, iz Tima Svjetske banke iskazali su spremnost i za uključivanje u tretiranje procjednih voda na deponiji Smiljevići kao i upravaljanje čvrstim otpadom.

"Projekt prečistača na Butilama utiče, ne samo na kvalitet života ovdje nego i regiona. Mi ćemo učiniti sve da osiguramo njegovo nesmetano funkcionisanje, a u Svjetskoj banci, sa kojom uspješno sarađujemo i na drugim projektima, vidimo dugoročnog partnera", poručio je premijer Konaković sa današnjeg sastanka sa Timom misije Svjetske banke.