BiH
0

Okončan dokazni postupak protiv Gorana Zubca, završne riječi 26. februara

FENA
Goran Zubac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goran Zubac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Suđenje Goranu Zubcu, direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), optuženom za nesavjestan rad u službi, a u vezi s protestima u Sarajevu od 7. februara 2014. godine kada se, prema tužbenim navodima, oglušio o poziv da angažira SIPA-inu specijalnu jedinicu i zaštiti zgradu Predsjedništva BiH, nastavljeno je danas u Sudu BiH predočavanjem dopunjenog i korigovanog nalaza i mišljenja sudskog vještaka građevinske struke.

Vještak Fevzija Hajdaragić, koji je nalaz i mišljenje u vezi sa štetom nastaloj na zgradi Predsjedništva BiH prezentirao na ročištu od 22. januara, danas je na insistiranje optužbe korigirao raniju procjenu na način da u vrijednost sanacionih radova nije uključio iznos koji se odnosi na porez na dodanu vrijednost (PDV).

Prema korigiranom nalazu i mišljenju, šteta pričinjena u prostorijama Arhiva BiH iznosi 96.033,45 KM, u Arhivu FBiH 42.810,13 KM, a u Federalnoj upravi za geodetske i imovinskopravne odnose 2.230,21 KM.

U Službi za zajedničke poslove i organa i tijela FBiH šteta iznosi 107.755,65 KM, u prostorijama Predsjedništva BiH 88.889,03 KM, a u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH 1.503,95 KM.

Iz nalaza slijedi da ukupna šteta, bez obračunatog PDV-a, iznosi 339.522,41 KM.

Branitelj Gorana Zubca, advokat Dragiša Jokić, ustrajao je na stanovištu da korigirani nalaz suštinski nije donio ništa novo u pogledu zakonitosti i sadržaja, prigovarajući vještaku da nije ponudio dokaze za tačnost pojedinačnih stavki.

Jokić je izrazio sumnju i u pogledu vjerodostojnosti nalaza o visini procjene štete nastale na inventaru i tehničkoj opremi, navodeći da je taj nalaz sačinjen bez prethodnog konsultiranja inventarne liste i knjigovodstvene evidencije.

Dodao je da je svrha sanacije da se oštećene prostorije dovedu u prvobitno stanje, odnosno u stanje prije nego što je šteta nastupila.

Replicirajući na iskazane prigovore odbrane, vještak Hajdaragić je kazao da knjigovodstvena vrijednost nije isto što i tržišna, odnosno da je ona u pravilu manja od tržišne, ilustrirajući to primjerom amortizacije stanova čija bi knjigovodstvena vrijednost mogla biti na nuli, nakon 20 godina uz godišnju stopu amortizacije od pet posto.

Tužitelj Miroslav Marković je u sudski spis uložio informaciju/podnesak Ministarstva sigurnosti BiH, dobiven na zahtjev Tužiteljstva, a koji se odnosi na Sporazum o saradnji policijskih agencija iz juna 2014. godine

Ovim je dokazni postupak u ovom predmetu okončan, a, kako je najavljeno, odbrana i optužba će završne riječi iznijeti na ročištu zakazanom za 26. februara.