BiH
0

Oko 7.500 povratnika živi bez struje

FENA
Vijeće ministara BiH je na sjednici u četvrtak, na prijedlog ministra za ljudska prava i zbjeglice BiH Safeta Halilovića, usvojilo informaciju o problemu elektrifikacije stambenih jedinica povratnika, saopćeno je u petak iz ministrova kabineta.

Prema ovoj informaciji, u 107 općina u BiH 3.009 stambenih jedinica nije elektrificirano, što znači da oko 7.500 povratnika od dvije do šest godina, a neki čak i deset živi bez električne energije.

Procijenjeno je da je za saniranje elektromreže za ove povratnike potrebno osigurati oko 38,8 miliona KM te da bi ovaj problem mogao biti riješen u naredne tri godine.

Projekti elektrifikacije bit će finansirani zajedničkim učešćem elektroprivreda, Vijeća ministara BiH, entiteta, općina i donatora, a finansijsko učešće može biti osigurano kreditnim zaduženjem učesnika u finansiranju.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice s predstavnicima ovih institucija održat će zajednički sastanak kako bi bio utvrđen jedinstven program za cjelovito rješenje problema elektrifikacije i utvrđena ciljna godina kada će BiH dostići predratni nivo elektrifikacije.

Vijeće ministara BiH u realizaciji ovih projekata sudjelovat će sa do 25 posto ukupne vrijednosti projekta, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osigurat će pravni okvir za udruživanje sredstava i njihovu realizaciju preko Fonda za povratak.

Ukupno finansijsko učešće institucija BiH u zajedničkim projektima elektrifikacije lokacija realiziranog povratka iznosit će 9,7 miliona KM, što je 25 posto procijenjenih potreba, a učešće na godišnjem nivou iznosit će 3.233.300 KM.

Nakon osiguravanja finansijskih sredstava, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će javnim pozivom općinama, jednom godišnje, prikupiti projektne prijedloge za elektrifikaciju lokacija realiziranog povratka, navodi se u saopćenju.