Protest zbog smanjenja plata
0

Oko 4.200 državnih službenika stupilo u dvosatni štrajk

SRNA
Zgrada Vlade FBiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Zgrada Vlade FBiH (Foto: Sarajevo-x.com)
Službenici i namještenici u Federaciji BiH, njih oko 4.200 od ukupno 7 200, počeli su danas štrajk upozorenja zbog odluke federalne Vlade da se kroz budžet smanje plate za 4,5 posto, potvrdio je Srni predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata državnih službenika i namještenika Federacije BiH Vjekoslav Tomas.

Tomas je dodao da je danas počela dvosatna obustava rada, te da će štrajk upozorenja trajati sedam dana u prostorijama u kojima rade zaposleni u federalnim organima uprave.

On je rekao da će sutra u 12.00 sati u Sarajevu biti održan sastanak predstavnika federalne Vlade sa predstavnicima štrajkača.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH ranije je donio odluku o početku generalnog štrajka, jer je federalna Vlada kroz budžet smanjila plate za 4,5 posto, odnosno osnovicu sa 330 na 315 KM.

Prema njegovim riječima, sa ovim problemima suočeni su i zaposleni u kantonima i opštinama u Federaciji BiH.

Tomas je napomenuo da je ovaj sindikat već reagovao na zahtjeve za smanjenje troškova, nakon što je smanjen topli obrok sa 16 na osam KM, dnevnice sa 50 na 25 KM, ali je i dalje prisutna tendencija urušavanja socijalno-ekonomskih prava radnika. 

''Mi smo svjesni teške ekonomske situacije i u Federaciji i u BiH, ali ne možemo zapostaviti ni naša prava'', naveo je Tomas.
On smatra da bi Vlada FBiH trebalo da štedi i na naknadama brojnim savjetnicima u federalnoj Vladi, enormnim putnim troškovima, troškovima za gorivo  i održavanje službenih automobila, naknadama za članove raznih komisija koje često izlaze izvan zakonskih okvira.