Zajedničko druženje
333

Oko 300 mladih iz BiH i regije iftarilo s reisom na sarajevskoj Baščarašiji

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Rijaset Islamske zajednice u saradnji s Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo organizovao je veliki omladinski iftar u centru Sarajeva na Baščaršiji. Prisustvovalo je oko 300 mladih iz BiH, Sjeverne Makedonije, Srbije, Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Kosova.

Države u okruženju iz kojih su omladinci doputovali na večerašnji iftar nekada su činile jednu jedinstvenu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu, na čijem čelu je bio reisu-l-ulema. Iako vjerski život nekih od ovih država više nije pod okriljem i organizacijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i dalje su bliske i s njima postoji otvorena saradnja.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović razgovarao je s mladima i pružio podršku njihovim aktivnostima i radu.

On je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost institucionalnog organizovanja muslimana na ovim prostorima, isključivo kroz instituciju Islamske zajednice, pozivajući mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka.

"Drago mi je vidjeti da ste iz svih domovinskih zemalja došli u svoju maticu, u našu kolijevku Bosnu. Vaš dolazak iz svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i s Kosova je ohrabrenje za sve nas i dokaz da smo svi, i kao muslimani i kao Bošnjaci, jedno tijelo", rekao je reisu-l-ulema.

Upozorio je na opasnost "hladnih vjetrova u Evropi" podstičući mlade da preuzmu odgovornost i ne dopuste međusobno razdvajanje.

"’Vrijeme odgovornosti već kuca na vaša vrata. Morat ćete preuzeti odgovornost za svoju budućnost, za budućnost našeg naroda raseljenog po Balkanu i svijetu. Morat ćete preuzeti odgovornost i za svoju vezu s maticom, s Bosnom. I vi u Bosni i vi izvan nje imate podjednaku odgovornost da na tome radite. Zato je dobro da se upoznajete. Trebate da zajedno studirate, poslujete, da se ženite i udajete. Mnogi rade na tome da vas razdvoje. Mi moramo ulagati još veći trud da oni u tome ne uspiju. Podijeljeni i usitnjeni teško ćemo opstati kada zapušu hladni evropski vjetrovi. A mi znamo kako hladni vjetrovi znaju biti u Evropi", kazao je.

U svečanom dijelu programa aktivisti Mreže mladih Islamske zajednice prezentovali su ciljeve i svrhu njihovog omladinskog organiziranja:

"Mreža mladih u svom strateškom cilju profilira mlade, obrazovane i izgrađene muslimane, naširoko prihvaćene i poštovane društvene pregaoce, koji dosljednim življenjem islama autentično prezentuju njegovu duhovnu i moralnu raskoš, izdašno obogaćujući evropski civilizacijski kontekst. Pri tome, njeni aktivisti ne posustaju u doprinosu njihovim džematima, već nastavljaju strpljivo njegovati i razvijati svoju zavičajnu kulturu", poručila je aktivistica Almedina Karkelja.

Kreativni impuls Mreže mladih brzo je prevazišao lokalni plan, pa su identični organizacijski modeli zaživjeli širom Bosne i Hercegovine, u brojnim evropskim i transokeanskim bošnjačkim zajednicama. Mreža mladih danas je etablirana kao pouzdan aktivistički pokret mladih ljudi, čvrsto utemeljen na univerzalnim islamskim vrednotama, s jasnom pozicijom proaktivnog društvenog organizovanja, te snažnim osjećajem za tradicijsku povezanost i duhovnu bliskost među bošnjačkim zajednicama na Balkanu.

Nakon zvaničnog dijela programa i zajedničkog iftara, druženje mladih iz država okruženja nastavljeno je do kasno u noć, uz predstavljanje gostiju, međusobno upoznavanje i prigodan program koji su izveli mladi bh. kantautor Latif Moćević i članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.