BiH
37

Oko 30 majki sa bebama ponovo pred Vladom ZDK

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Porodilje Zeničko-dobojskog kantona danas su se ponovo okupile ispred zgrade Vlade, gdje su tražile isplatu zaostalih porodiljskih naknada.

Oko 30 porodilja sa bebama danas je ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona tražilo da razgovara sa nekim od predstavnika vlasti, ali s obzirom na to da je u toku bila sjednica, niko im se nije obratio do 14 sati. Porodilja Nejra Nišić danas je po ko zna koji put sa svojom bebom ispred zgrade Vlade, gdje traži isplatu naknada koja joj zakonski pripada.

"Ja i još tri mame smo dolazile 13. februara na sastanak kod premijera Muniba Husejnagića i tada nam je obećano da će uplate biti izvršene 16. februara. Međutim, do dana današnjeg nije uplaćena niti jedna marka i došle smo ovdje da vidimo u čemu je problem. Četiri mjeseca nam kasne naknade i jedino porodilje Zeničko-dobojskog kantona moraju na ovaj načini tražiti ono što ih sljeduje", izjavila je Nišić te dodala da ne očekuje ni poboljšanje stanja kada je riječ o novoj strukturi vlasti, koja će biti najvjerovatnije predstavljena naredne sedmice.

Porodiljama iz Zenice danas su se pridružile i porodilje iz Visokog i Kaknja, a jedna od njih je i samohrana majka Alena Džanko.

"Drugi put sam u Zenici, gdje sa drugim majkama tražim isplatu naših naknada. Samohrana sam majka troje djece i od redovnih primanja imam samo penziju od 300 KM. Od socijalnog nemam ništa, da sam bar dobila ono što sam zaradila, ali ni to. Kako plaćati račune, živjeti, ispuniti bebine potrebe sa 300 KM ni sama ne znam", izjavila je Džanko.

Okupljenim porodiljama još se niko nije obratio, tako da još uvijek nije poznato da li će porodiljama biti isplaćene obećane naknade.