BiH
34

Porodilje ZDK ponovo izigrane od Vlade: Obećanja data, para na računima nema

Piše: E. M.
FotoL: Arhiv/Klix.ba
FotoL: Arhiv/Klix.ba
Porodilje ZDK još uvijek se bore za svoje naknade koje im zakonski pripadaju, a na zadnjim masovnijim protestima koji su održani u decembru prošle godine obećana je i obavljena uplata naknade za septembar, a nakon Nove godine uplaćena je i naknada za oktobar. Vlada ZDK je tada pokazala da može uplatiti naknade porodiljama, ali su to bile i posljednje naknade koje su uplaćene u 2015. godini.

"Posljednja naknada nam je uplaćena 4. januara i to za mjesec oktobar. Od tada na naše račune nije bilo nikakvih uplata, a početkom februara uzalud smo se nadale novembarskoj naknadi", kazala je jedna od porodilja.

S obzirom na niske temperature, porodilje su odustale od okupljanja pred zgradom Vlade ZDK gdje su mirnim protestima tražile isplatu naknada, a na posljednjem sastanku porodilja sa bivšim premijerom Munibom Husejnagićem je dogovorena uplata za zaposlene i nezaposlene porodilje.

"Na sastanku sa premijerom Munibom Husejnagićem u petak 13. februara je obećano da će u ponedjeljak 15. februara biti uplata naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje, ali to se nije desilo do danas", dodala je naša sagovornica.

Porodilje su istakle da su u više navrata zvali službenike Vlade u Ministarstvu finansija ZDK, ali da su često dobivali drske odgovore ili spuštanje slušalice.

Neke od njih odlučile su prekinuti porodiljsko bolovanje i vratiti se poslu zbog situacije u kojoj su se našle i na taj način su lišile bebe svog stalnog prisustva u prvim mjesecima njihovih života. Međutim, i one porodilje koje su ostale do kraja na bolovanju ne uživaju jer su zaokupljene stalnom borbom za ono što im zakonski pripada.

Larisa Duratbegović u utorak 23. februara ističe porodiljsko bolovanje nakon čega se vraća na svoje radno mjesto. U razgovoru za Klix.ba je kazala da je u periodu 2010 - 2011. godine sa prvim djetetom imala redovne naknade, ali da je sa drugim djetetom prvu naknadu ostvarila kada je djetetu bilo pet i pol mjeseci.

"Ja sam od utorka ponovo na poslu, tako da mogu reći hvala Bogu pa ne moram više da razmišljam hoću li imati naknadu ili ne. Prvu uplatu sam dobila kad je bebi bilo pet i pol mjeseci i svaku sljedeću sam se pitala hoće li biti ili ne. Svaki put kada organizujemo proteste, novac se nekim čudom stvori, ali osnovni problem nas zaposlenih porodilja je što smo svrstane u socijalna davanja, a mi nismo socijalni slučajevi. Nama država samo treba da vrati ono što nam uredno odbija svaki mjesec. U mom slučaju je muž podigao kredit da bi mogli pokriti troškove dok ne pođem raditi, ali krajnja je sramota kako se odnose prema majkama i djeci koja su budućnost ove zemlje", zaključila je Duratbegović.

Portal Klix.ba danas je uporno pokušao kontaktirati Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona, ali niko se nije javljao, tako da smo ostali uskraćeni za informacije o mogućim isplatama zaostalih porodiljskih naknada.