Kantonalni zastupnik
352

Okerić reagovao na otvoreno pismo policajaca koji su učestvovali u predmetu "Dženan Memić"

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elvedin Okerić reagovao je na otvoreno pismo koje su policijski službenici MUP-a KS, a koji su učestvovali u operativnim i istražnim radnjama u predmetu "Dženan Memić", uputili su institucijama i bh. javnosti.

Okerić je u reakciji koju nam je dostavio na tekst naslovljen kao "Oglasili se policijski službenici MUP-a KS koji su učestvovali u predmetu Dženan Memić" naveo da namjeru da se dopisuje sa neimenovanim policijskim službenicima, ali da iz razloga upoznavanja javnosti osjećam potrebu ispraviti nekoliko netačnih navoda. Reakciju Okerića prenosimo u cijelosti:

"1. Nije Elvedin Okerić imenovao ljude u Ad hoc tijelo, već Komisija za sigurnost kao kolektivni organ koji broji 7 članova, tako da navod da sam ja personalno imenovao Jusufa Zornića u Ad hoc tijelo je apsolutno netačan.

  1. U vezi sa imenovanjem gosp. Jusufa Zornića u Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo, jedino je tačno da sam ja bio predsjednik komisije za izbor ali i u ovom slučaju sam ja bio samo jedan od 5 članova komisije. Tačno je da smo mi cijenili prethodni rad svih kandidata pa tako i gospodina Zornića – koji je penzionisani inspektor policije sa velikim radnim iskustvom i po mišljenju Komisije svakako kompetentan za rad u Nezavisnom odboru.

  2. U vezi sa iznesenim tvrdnjama da je gosp. Jusuf Zornić u sukobu interesa, mogu reći sljedeće: da je svaki kandidat za člana Nezavisnog odbora pa tako i imenovani dao izjavu da nema sukoba interesa kako to sam Zakon o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo i propisuje, te Vas pozivam ukoliko imate dokaze i smatrate da je bilo kršenja Zakona da se obratite nadležnim organima i Vaša dužnost kao policijskih službenika je bila da to prijavite odmah a ne da čekate dvije godine.

  3. Primjedbe u vezi stručnih kompetencija lica koja su sa liste experata imenovana u Ad hoc tijelo smatram potpuno neutemeljenim, jer ako stručne kompetencije nema policijski inspektor u penziji, zatim aktivni inspektori iz policijskih agencija SIPA i FUP, onda je zaista suvišan svaki dalji komantar.

Disciplinsku prijavu nisu podnijeli niti disciplinski postupak provodili Ad hoc tijelo, Komisija za sigurnost niti Nezavisni odbor, već Jedinica za profesionalne standarde Uprave policije Kantona Sarajevo – organ unutrašnje kontrole Uprave policije koja je nakon što je našla da su prijave osnovane i pokrenula disciplinski postupak koji je kasnije obustavljen usljed zastare, čime je praktično izbjegnuta odgovornost.

Stoga neimenovane policajce (ako su to uopšte oni pisali) pozivam da javnosti daju odgovor na samo jedno pitanje: Zašto su disciplinske prijave protiv Vas i to od strane Unutrašnje kontrole Uprave policije ocjenjene KAO OSNOVANE ?

Uporno se pokušava stvoriti slika u kojoj je neko protiv policije i drži policiju za nesposobnu, neprofesionalnu, korumpiranu ..., a sve sa ciljem da se stvaranjem takve slike kod policijskih službenika cijela policija zloupotrijebi za interese pojedinaca. Policijski službenici znaju o kakvim se nepravdama radi u Upravi policije, ko se zalaže za njihova prava i ko štiti njihove interese.

Policijski službenici su dužni da štite građane, njihovu imovinu i javna dobra što većina policijskih službenika radi časno i pošteno. Budući da Bosna i Hercegovina nije policijska država niti će ikada biti, već u skladu sa postojećim zakonskim riješenjima civilni nadzor nad radom Uprave policije i primjenom policijskih ovlaštenja obavljaju Komisija za sigurnost i Nezavisni odbor čije su nadležnosti i ovlaštenja jasno propisane zakonom. U posebim slučajevima zakon omogućava formiranje Ad hoc tijela kao u slučaju “Dženan Memić” čiji je izvještaj nažalost pokazao da jedan broj policijskih službenika nije postupao profesionalno niti u skladu sa zakonom", piše u reakciji.