Pročitajte pismo
194

Oglasili se policijski službenici MUP-a KS koji su učestvovali u predmetu "Dženan Memić"

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Policijski službenici MUP-a KS koji su učestvovali u operativnim i istražnim radnjama u predmetu "Dženan Memić" uputili su pismo institucijama i medijima, u kojem na 18 stranica detaljno objašnjavaju svoje radnje te ističu kako su dugo šutjeli.

U samom početku ističu kako su se nadali da će pojedinci iz institucija sistema profesionalno i stručno raditi svoj posao.

"Ni u najgorim snovima nismo mogli sanjati da ćemo zbog službenih poslova koje smo radili u najboljoj vjeri biti obespravljeni, satanizirani, proganjani, a što je rezultat dvogodišnje hajke", navode na samom početku policijski službenici.

Pismo su poslali Ambasadi SAD-a, OHR-u, Tužilaštvu KS, Skupštini i Vladi KS, MUP-u KS, Pravnom fakultetu UNSA, Fakultetu kriminalističkih nauka UNSA i medijima. Kako kažu, svjesni su da je slučaj "Dženan Memić" izazvao veliku zainteresovanost javnosti, ali da javnost nikada nije imala priliku čuti i drugu stranu, odnosno neposredne izvršioce službenih poslova i zadataka.

"U ovom pismu svjesno ne želimo komentarisati postupke članova porodice preminulog Dženana Memića, budući da suosjećamo u patnji i boli imenovanih, a zbog same činjenice da su nadležna tijela države, u slučaju nasilne smrti, dužna provesti službenu djelotvornu istragu čija forma i sadržaji zavise od okolnosti konkretnog slučaja i da su ta tijela, prema našem mišljenju, dužna davati odgovore", piše u pismu.

Dalje se dodaje da su se zbog šutnje u Upravi policije MUP-a KS, neoglašavanja Sindikata policije KS radi zaštite uposlenika i policijske struke, uz konstantan pritisak ad hoc tijela Komisije za sigurnost Skupštine KS, a koji se može okarakterisati i kao zlonamjeran, a zatim i pritiska Nezavisnog odbora osjećali bespomoćno.

"Sada smo došli u fazu kada se više ne može trpjeti nepravda koja nam se nanosi. Do sada nismo reagovali, jer u našem poslu postoje određena pravila pri oglašavanju u javnosti, a u vezi sa službenim poslovima i zadacima, kojih se svakako držimo", navodi se u pismu.

Istakli su da svoj komentar iznose zbog toga što im je uskraćeno ustavno pravo na fer i pošten postupak, kao i pravo na odbranu u trenutku dok je javnost upoznata samo o zvaničnom izvještaju ad hoc tijela u predmetu "Dženan Memić", informacijama sa suđenja, apelacijama, raznim saopćenjima za javnost ad hoc tijela i Nezavisnog odbora.

Pismo pročitajte u cijelosti u fotogaleriji.