BiH
1

OKC Gradačac: Snimili smo igrokaz i nismo zloupotrijebili djecu

Klix.ba
Nakon što su spotovi, u kojima glume djeca i pozivaju ljude da se na predstojećem popisu izjasne kao Bošnajci, podigli veliku prašinu u Bosni i Hercegovini, oglasio se i Omladinski kulturni centar Gradačac u čijoj režiji su spotovi i pravljeni. Istakli su da je samo riječ o igrokazu.

"Medijski prostor Bosne i Hercegovine je u utorak 10. septembra 2013. godine bio preplavljen optužbama, kritikama, pa i uvredama koje su, nakon objavljivanja spota o popisu stanovništva, plasiranih prema OKC Gradačac, ali i prema Bošnjacima kao narodu. Desetine medija je osudilo kreiranje spotova u kojima sudjeluju djeca, te smo stoga obavezni da se oglasimo i javnosti BiH pojasnimo motive kreiranja spota, njegovu zloupotrebu od brojnih medija, pojedinaca i grupa te da u potpunosti odbacimo neutemeljene optužbe upućene na naš račun", navodi se u njihovom saopćenju.

Istakli su da manji gradovi i sela širom BiH rijetko imaju priliku da ugoste značajnije promocije, koncerte i predavanja, te su se zbog toga članovi OKC odlučil da lokalnom stanovništvu približe sve procese na polju demokratije, vjere, kulture, politike, sporta... Upravo iz tog razloga snimili su videospotove koji su podigli veliku prašinu.

"Potpuno nevlašteno i bez našega odobrenja, spot je kopiran i objavljen na nekoliko desetaka medija u Bosni i Hercegovini. Sadržaj spota je igrokaz u kojem djeca oponašaju starije, svoje roditelje ili komšije, Bošnjake i Bošnjakinje, koji se nalaze pred povijesnom dilemom kada se prvi put mogu slobodno izjasniti kao Bošnjaci", navodi se u saopćenju OKC Gradačac.

Istakli su kako spotovi koje su objavili nisu zloupotreba jer ne promovišu, odnosno nisu u funkciji niti jedne nezakonite, nemoralne ili uvredljive namjere ili djelatnosti, koja bi mogla štetiti zdravlju i razvoju djeteta, odnosno sigurnosti drugih ljudi.

"Cilj videospota, koji je urađen amatersk bio je da ukaže na prava Bošnjaka na slobodno izjašnjavanje i izražavanje volje. Ta volja se raznim procesima već decenijama sputava. Upravo tu činjenicu svi smo mogli osjetiti nivoom mržnje, osuda i ismijavanja djece koja jasno kažu da su Bošnjaci, da im je vjera islam, a jezik bosanski. Optužili su nas da zloupotrebljavamo djecu, a niko nije optužio stotine roditelja na Palama i u Banjoj Luci, koji su svoju djecu oblačili u četnički odjeću, stavljali im kokarde i pripremili ih da kulturno-zabavnim performanosom dočekaju osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika. Nisu se oglasili nezavisni intelektualci, nisu se oglasili ombudsmani iz Banje Luke, nisu reagovali mediji, jer ovdje je dopušteno da podržavaš zločince, da i sam budeš zločinac koji je je ubijao po Podrinju i Posavini, ali ne smiješ učiti svoju djecu da kažu da su Bošnjaci, da im je vjera islam, a jezik bosanski", istaknuto je u saopćenju.

Članovi OKC Gradačac istakli du da je spot amaterski i da je bio namijenjen isključivo za njihovu lokalnu zajednicu.

"Kvalitet spota je nizak te da po tehničkom i sadržajnom kvalitetu ne priliči nivou medija koji su ga prenosili, što je dodatno izazvalo podsmijeh, uvrede i najniže porive gledalaca. I sami bismo se smijali da smo u 'velikim' medijima gledali takav prilog. Međutim, mora se znati da je taj spot bio namijenjen nama u i oko udruženja i nama koji se međusobno poznajemo i razumijemo", istaknuto je.