Milorad Dodik
0

"OHR zarobio BiH i njene perspektive"

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se Kancelarija visokog predstavnika (OHR) pokazala kao mjesto koje je zarobilo BiH i njene perspektive.

"To je, čak, napisala Venecijanska komisija 2005. godine, kada je tvrdila da svako produžavanje ostanka OHR može biti problematično, i to se pokazalo kao tačno", rekao je premijer Dodik.

Dodik je za beogradske "Večernje novosti" rekao da je BiH neproglašeni protektorat, dodajući da, prema Dejtonskom sporazumu, međunarodni predstavnik ne može biti protektor.

"Ovdje je smišljen sistem pritisaka na domaće političare. Stranci su ovde lagali i izmišljali. Istjerivali su ljude sa funkcija i opravdavali to kriminalom, a nikog nisu procesuirali. To ih čini saučesnicima u krivičnim djelima. Ali, to je arogancija moćnih", istakao je Dodik i ocijenio da će tome doći kraj.

Premijer RS-a je potvrdio da je tačno da ga stranci ucjenjuju, ocijenivši da je to demonstracija jednog sistema koji je prvo podrazumijevao da se mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma kreira Sud BiH.

"Potom su pred tim sudom vođeni procesi koji su pokazali na koji način neki predstavnici međunarodne zajednice rade. Zar neko može da sumnja da se to dešava? Procesi protiv bivšeg predsjednika RS Mirka Šarovića, nekadašnjeg premijera RS Mladena Ivanića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, nosili su politički pritisak. Tako je i danas", naglasio je Dodik.

Premijer Dodik je dodao da je jasno da pojedini strani činovnici ne provode Dejtonski sporazum, što je njihov jedini zadatak u BiH.

"Njihov koncept je takav da ovde promovišu neki novi sistem. U prvoj fazi otimaju nadležnosti od entiteta namećući zakone, na šta nemaju pravo. Sledeći potez je otimanje imovine, kao u slučaju Elektoprenosa. A sada su posegli i za imovinom", rekao je Dodik.

On je naglasio da je Narodna skupština Srpske donijela zaključke u kojima jasno precizirano da će biti raspisan referendum ukoliko visoki predstavnik ili bilo ko donese neku odluku mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma i dodao da narod treba da se izjasni da li je za to ili ne.

"Pred sastanak Savjeta za provođenje mira, OHR pokušava dramatizovati situaciju postavljajući nove uslove i otvaranjem novih pitanja. OHR je prvak svijeta u izmišljanju takvih tema. Takav slučaj je i sa Elektroprenosom", konstatovao je premijer Srpske.

Jasno je, naglasio je premijer Dodik, da neki žele da ostanu u BiH, uživaju u visokim platama, a da za to nemaju nikakve odgovornosti.

On je dodao da zato oni i promovišu destabilizaciju, kako bi poručili zemljama koje odlučuju o budućnosti OHR-a da još nije došlo vrijeme za njegovo zatvaranje.

Na pitanje hoće li dolazak Aleksandra Bocan-Harčenka za ambasadora Rusije u BiH donijeti nešto novo u odnose u BiH, Dodik je rekao da je riječ o čovjeku koji dobro poznaje situaciju i ima dovoljno autoriteta da stavovima Ruske Federacije privuče pažnju ostalih u međunarodnoj zajednici.

Na pitanje ima li RS kapacitete da se odbrani ako se obistine prijetnje srpskom narodu i premijeru Srpske lično koje su posljednjih dana učestale na bošnjačkim ekstremističkim sajtovima, kao i salve uvreda i neprimjeren govor mržnje, Dodik je rekao da to ne treba ozbiljno shvatati.

"RS apsolutno ima na raspolaganju mogućnost da se odbrani, ali to je opcija o kojoj ne razmišljamo jer mislimo da ona nije realna", naglasio je premijer Srpske i dodao da je rat samo predmet spekulacija.

Komentarišući činjenicu da je kažnjavanje Ilije Jurišića sa 12 godina zatvora zbog zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli podiglo temperaturu u Sarajevu, Dodik je rekao da je to uobičajena priča da su krivci za sve samo Srbi.

"Želi se nastaviti sa stereotipima da su Srbi jedini zločinci. Kada se dokaže da su protiv Srba u prvim danima rata činjeni stravični zločini, to nikako ne odgovara jednoj lažnoj percepciji koja postoji u Sarajevu", istakao je premijer RS.