{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR: Vjerski simboli se ne smiju koristiti kako bi se inicirala međuetnička napetost

A
10.1.2014. u 15:56
1
169
OHR: Vjerski simboli se ne smiju koristiti kako bi se inicirala međuetnička napetost
1
OHR: Vjerski simboli se ne smiju koristiti kako bi se inicirala međuetnička napetost
Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) reagirao je danas na najave predsjednika Saveza logoraša Republike Srpske (RS) Branislava Dukića da će izgradnja spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, posvećenog, kako je rekao, ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog rata, započeti u septembru ili oktobru 2014. godine.
"Sve institucije u BiH, uključujući institucije političkog, vjerskog i građanskog društva, treba da rade na pomirenju. Razočaravajuće je to da udruženjima poginulih i nestalih lica nedostaje razumijevanja za međusobna stradanja. Jasno je da se mnogo više može učiniti u procesu traženja i identifikovanja poginulih i nestalih lica kada bi se udruženja međusobno pomagala u tom procesu. Vjerski simboli se ne smiju koristiti kako bi se namjerno inicirala međuetnička napetost", rekao je za AA Eldar Subašić, glasnogovornik OHR-a.

Predsjedništvo Saveza logoraša Republike Srpske donijelo je 21. decembra 2013. godine odluku o postavljanju spomen-krsta na Zlatištu, posvećenog ubijenim Srbima u Sarajevu tokom proteklog rata. Iz tog udruženja tvrde da posjeduju dokumentaciju da je državno zemljište na kome će biti izgrađen spomen-krst, površine od 1.056 metara kvadratnih, dodijeljeno Savezu logoraša RS.

Na spomen-krstu, koji bi trebalo da bude visok 26 metara, trebalo bi, kako je planirano, da budu uklesana imena više od 6.600 Srba, kako tvrde u Savezu logoraša RS, poginulih u i oko Sarajeva. Dukić je ranije medijima u RS izjavio da će detalji u vezi sa postavljanjem spomen-krsta biti dogovoreni sa ''sedam načelnika općina sarajevsko-romanijske regije, porodicama poginulih i Boračkom organizacijom RS''.

Žrtve i građani u Sarajevu iskazali su protivljenje najavama podizanja obilježja, te najavili da će to spriječiti ''svojim tijelima''.

Priča o spomen-obilježju na Zlatištu pojavila se u proljeće 2008. godine uoči lokalnih izbora. Slično je bila reaktivirana i 2010. godine uoči tadašnjih Općih izbora. 

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: