|

OHR: Visoki predstavnik ukinuo zabranu vršenja javne funkcije za sedam osoba

OHR: Visoki predstavnik ukinuo zabranu vršenja javne funkcije za sedam osoba
0
F
FENA
1.7.2006. u 13:58
0
komentara
0

dijeljenja
OHR: Visoki predstavnik ukinuo zabranu vršenja javne funkcije za sedam osoba
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling jučer je ukinuo zabranu vršenja javne funkcije za sedam osoba koje su raniji visoki predstavnici smijenili zbog opstruiranja provedbe mira, saopćeno je iz OHR-a.
Odluka se odnosi na Edhema Bičakčića, Kemala Brodliju, Enesa Čengića, Ramiza Džaferovića, Elvedina Hrelju, Miloša Krstića i Kemala Terzića.

Ukidanje zabrana za ove osobe ne znači da se oni vraćaju na funkcije s kojih su smijenjeni.

Omogućiti nekome da se vrati u javni život ne znači da će oni to zaista i učiniti.

“Ukidanje zabrane koju je izrekao OHR ne znači da određena osoba automatski može u potpunosti učestvovati u javnom životu,” rekao je visoki predstavnik. “To ustvari znači da nije više obaveza OHR-a da odluči o tome da li ta osoba može učestvovati u javnom životu ili ne.”

Političke stranke moraju same odlučiti da li će ove osobe predložiti za funkcije u stranci, kandidate na izborima, funkcije u organima vlasti ili imenovane dužnosti. A institucije moraju, u skladu sa zakonom, odlučiti da li će ih imenovati.

Ukoliko se te osobe nađu na stranačkim listama, na biračkom tijelu je da odluči da li su to najbolji ljudi da odlučuju o budućnosti BiH.

Smjene su igrale važnu ulogu kada je BiH trebalo pomoći da posljedice rata ostavi iza sebe. Generalni je stav - između ostalih i Venecijanske komisije - da su smjene zvaničnika koji su opstruirali procese pomogle provedbi mira.

No, ispunjavanje dejtonskih obaveza BiH i njen napredak ka euroatlantskim integracijama predstavljaju uvjerljive razloge za ukidanje ovih zabrana.

Pitanje smijenjenih zvaničnika mora se razmotriti sada i riješiti prije zatvaranja OHR-a.

Već 21. marta ove godine visoki predstavnik je održao konferenciju za štampu na kojoj je objasnio zašto se pitanje smijenjenih zvaničnika mora riješiti prije zatvaranja OHR-a.

Tom prilikom, visoki predstavnik je rekao: “Da bi se provela tranzicija, i organi BiH i međunarodna zajednica moraju već sada početi da se pripremaju za nju.”

“Među pitanjima koja se moraju riješiti nalazi se i pravni status zvaničnika koji su odlukom visokog predstavnika smijenjeni sa funkcija zbog opstruiranja provedbe mira,” rekao je.

Ukidanje odluka o smjeni ni na koji način ne dovodi u pitanje eventualne sudske procese koji se vode protiv takvih osoba.

Visoki predstavnik je podsjetio zvaničnike koji su smijenjeni odlukom ove institucije, s izuzetkom onih koji su smijenjeni zbog nesaradnje s haškim tribunalom, da se pisanim putem mogu obratiti OHR-u sa zahtjevom da im se izrečena zabrana ukine.

To se ne odnosi na smjene povezane s Haškim tribunalom. Oni su zasebna kategorija jer je saradnja sa Haškim tribunalom jedna od fundamentalnih obaveza iz Dejtonskog sporazuma, podsjeća OHR.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.