{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR upozorio: Nacrt deklaracije NSRS suprotan temeljnim odredbama Mirovnog sporazuma

14.4.2015. u 16:54
18
78
OHR upozorio: Nacrt deklaracije NSRS suprotan temeljnim odredbama Mirovnog sporazuma
18
OHR upozorio: Nacrt deklaracije NSRS suprotan temeljnim odredbama Mirovnog sporazuma
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da pokažu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu tako što će se suzdržati od usvajanja deklaracije kojom se negira autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Nacrt deklaracije, koja treba da se razmatra na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS, posebno zabrinjava, jer se njome izražava namjera da se ne provodi predstojeća odluka Ustavnog suda u predmetu koji se tiče Zakona o praznicima RS, kao i da se preispitaju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH. Ovim se direktno krši Ustav BiH, sadržan u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji izričito navodi da su odluke Ustavnog suda BiH 'konačne i obavezujuće'. Osim toga, nacrt deklaracije predstavlja direktno osporavanje nezavisnosti Ustavnog suda BiH, utoliko što predstavlja neprihvatljiv pokušaj Narodne skupštine RS da vrši politički pritisak na sud u odlučivanju u određenom predmetu", saopšteno je iz OHR-a.

Ističu da takvi postupci pokreću ozbiljna pitanja "u vezi sa spremnošću organa RS da poštuju osnovne principe vladavine prava, što je u samom središtu Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Ustavni sud je jedina institucija Bosne i Hercegovine koja ima mogućnost da rješava sporove između institucija BiH i različitih nivoa vlasti i u velikoj je mjeri doprinijela provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i unapređenju vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica je u više navrata podsjećala vlasti na njihovu ustavnu obavezu da provode sve odluke Ustavnog suda. Poštivanje vladavine prava i pridržavanje odredbi Dejtonskog sporazuma, a posebno ustavnog i pravnog okvira Bosne i Hercegovine, predstavlja preduslov za stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine", navode iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: