{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OHR upozorio: Nacrt deklaracije NSRS suprotan temeljnim odredbama Mirovnog sporazuma

14.4.2015. u 16:54
18
78
OHR upozorio: Nacrt deklaracije NSRS suprotan temeljnim odredbama Mirovnog sporazuma
18
OHR upozorio: Nacrt deklaracije NSRS suprotan temeljnim odredbama Mirovnog sporazuma
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da pokažu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu tako što će se suzdržati od usvajanja deklaracije kojom se negira autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
"Nacrt deklaracije, koja treba da se razmatra na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS, posebno zabrinjava, jer se njome izražava namjera da se ne provodi predstojeća odluka Ustavnog suda u predmetu koji se tiče Zakona o praznicima RS, kao i da se preispitaju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH. Ovim se direktno krši Ustav BiH, sadržan u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji izričito navodi da su odluke Ustavnog suda BiH 'konačne i obavezujuće'. Osim toga, nacrt deklaracije predstavlja direktno osporavanje nezavisnosti Ustavnog suda BiH, utoliko što predstavlja neprihvatljiv pokušaj Narodne skupštine RS da vrši politički pritisak na sud u odlučivanju u određenom predmetu", saopšteno je iz OHR-a.

Ističu da takvi postupci pokreću ozbiljna pitanja "u vezi sa spremnošću organa RS da poštuju osnovne principe vladavine prava, što je u samom središtu Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Ustavni sud je jedina institucija Bosne i Hercegovine koja ima mogućnost da rješava sporove između institucija BiH i različitih nivoa vlasti i u velikoj je mjeri doprinijela provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i unapređenju vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica je u više navrata podsjećala vlasti na njihovu ustavnu obavezu da provode sve odluke Ustavnog suda. Poštivanje vladavine prava i pridržavanje odredbi Dejtonskog sporazuma, a posebno ustavnog i pravnog okvira Bosne i Hercegovine, predstavlja preduslov za stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine", navode iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: