Poziv na saradnju
17

OHR: Stranke se trebaju suzdržati od jednostranih poteza i tražiti kompromise o Izbornom zakonu

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jedno od gorućih pitanja u BiH je kriza aktuelne vlasti, a prije svega koalicionih partnera SDA i HDZ-a, koji koplja lome o pitanju izmjena Izbornog zakona. Iz OHR-a poručuju da je vremena sve manje te da se stranke trebaju fokusirati na iznalaženje kompromisa.

U srijedu će se na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na dnevnom redu naći dva prijedloga izmjena Izbornog zakona. Prvo prijedlog HNS-a, s kojim s ene slaže SDA, ali ni opozicioni SDP, ali i prijedlog Izbornog zakona kluba zastupnika SDA.

Sudeći prema trenutnim odnosima koalicionih partnera teško je očekivati izglasavanje izmjena nekog od predloženih izmjena Izbornog zakona.

"Stranke uključene u rješavanje ovog pitanja trebaju svoju energiju usredsrediti na postizanje kompromisa o izmjenama izbornog sistema. Kako je naglasilo i Vijeće za provedbu mira, od najvećeg je značaja da odgovorne vlasti u Bosni i Hercegovini poduzmu neophodne korake kako bi se omogućilo neometano održavanje općih izbora 2018. i provođenje izbornih rezutlata, te da iskoriste preostalo vrijeme do izbora da se ponovno okrenu postizanju rješenja po pitanjima koja su značajna za građane BiH, kao i da se suzdrže od jednostranih poteza koji bi ugrozili političku stabilnost zemlje", navode iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Novonastala politička kriza ogleda se i u tome što su institucije BiH već usvojile odluku o privremenom finansiranju, dok u FBiH još uvijek nije usvojen budžet niti odluka o privremenom finansiranju.