Rizici za građane
85

OHR se nekada borio za jedinstveno tržište lijekova, sada su direktno odgovorni za odmetništvo iz RS-a

S. Hambo
Sjedište OHR-a u Sarajevu (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Sjedište OHR-a u Sarajevu (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Vlast u entitetu Republika Srpska jučer je i službeno krenula u rušenje ustavnog poretka pokretanjem procedura za formiranje parainstitucije koja će se baviti kontrolom lijekova i medicinskih sredstava. Tim činom direktno su narušili član 1 Dejtonskog ustava, zbog čega je na potezu, pored domaćih institucija i OHR.

Da li će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenuti proceduru službene odgovornosti pojedinaca ili grupe iz RS-a zbog narušavanja poretka pitanje je na koje građani ove zemlje tek trebaju dobiti odgovor. A poredak se počeo urušavati.

Član 1, stav 4 Ustava BiH, koji je sastavni dio Dejtona, kaže: "Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja osoba, robe, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta".

Svojim odlukama prije svega kao predlagač zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u RS-u ministar Alen Šeranić, potom rukovodstvo skupštine i svi odbori koji su odobrili usvajanje takvog zakona na nivou entiteta su odgovorni, dok paralelno postoji državna agencija, što je u suprotnosti s Ustavom. Entitet RS ovim činom počinje ometati slobodu kretanja robe širom BiH uvođenjem svojih kontrola. Na taj način indirektno ugrožavaju zdravlje ljudi.

Agencija za lijekove BiH je formirana 2008. godine, a u državnom parlamentu kadrovi SNSD-a su svesrdno podržali osnivanje te institucije, koja je ujednačila i na cijeloj teritoriji BiH kontroliše i uvoz i stavljanje u promet lijekova od kojih zavisi zdravlje svih građana.

A o kako važnom potezu se radilo, najbolje ilustrira autorski članak nekada prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Larryja Butlera iz 2006. godine.

Uoči usvajanja državnog zakona i agencije Butler je pisao da je ključni cilj jedinstveno tržište lijekova, što RS danas želi prekinuti: "Novim Zakonom se uspostavlja jedinstveno tržište lijekova i medicinskih sredstava u BiH. To znači da isti analgetici mogu biti dostupni u cijeloj zemlji, po istoj cijeni. Trenutno se u entitetima i Brčko distriktu mogu kupiti različiti lijekovi, a cijene su iznad tržišnih, jer neka preduzeća imaju monopol u jednom ili drugom dijelu zemlje.

Nadalje, prema postojećem sistemu moguće je da se lijek koji je ocijenjen kao siguran za upotrebu u Republici Srpskoj smatra lijekom koji nije siguran za upotrebu u Federaciji BiH i obrnuto. Beskrupulozni uvoznici zloupotrebljavaju postojanje podijeljenog sistema kontrole i uvoze jeftinije i manje kvalitetne lijekove iz inostranstva (provjerite lijekove koje imate kod kuće – ukoliko indikacije nisu prevedne na vaš maternji jezik vjerovatno taj lijek nije prekontrolirao nijedan nadležni organ)", istakao je.

On je tadašnji podijeljeni sistem po entitetima nazvao skandaloznim, jer je direktno ugrožavao zdravlje ljudi. Kompletan tekst Larryja Butlera (OHR) pročitajte ovdje.

I kada se vidi kakav je stav imao OHR o važnosti jedinstvenog tržišta i jedinstvene kontrole lijekova u BiH, koliko su alarmirali za usvajanje zakona koji će omogućiti sigurniji proces dobijanja lijekova za građane, veću kontrolu i poboljšanje u svakom smislu, onda je jasno da je i danas ogromna odgovornost na OHR-u.

Pored domaćih pravosudnih institucija i OHR je odgovoran za posljedice odmetnute politike vlasti iz RS-a. Direktno može biti ugroženo zdravlje ljudi. Ko sada može garantirati građanima da će na vrijeme dobijati opskrbu lijekovima, da će biti kontrolisani, da tržište neće biti preplavljeno lijekovima sumnjivog kvaliteta. A u konačnici, OHR je odgovoran jer se desio prvi direktan udar na Ustav i Dejton.