BiH
55

OHR razmatra odluku NSRS o održavanju referenduma u Republici Srpskoj

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Bosni i Hercegovini razmatra odluku Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma o obilježavanju 9. januara kao Dana RS-a, rekli su za Klix.ba u OHR-u.

"Iako je očito da su praznici osjetljivo pitanje u BiH, vladavina prava se uvijek mora poštovati. Dozvolite da ponovimo da svi organi vlasti u BiH, uključujući i one u Republici Srpskoj, imaju obavezu da provode konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH", jasno poručuju iz OHR-a.

Dodaju da nastojanja da se ta obaveza zaobiđe pomoću referenduma ili na bilo koji drugi način, ne oslobađa određeni organ vlasti te obaveze koja je jasno navedena u Mirovnom sporazumu.

"Ustavni sud BiH je jedan od ključnih stubova dejtonskog okvira i njegove se odluke moraju poštovati i provoditi kako bi se ispoštovao Ustav BiH i vladavina prava, što je u interesu svih u ovoj zemlji", zaključuju iz OHR-a.

Podsjećamo, u petak je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sjednici Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, kao i odluku o imenovanju Komisije za njegovo sprovođenje.

Zastupnici o Narodnoj skupštini RS-a su sa 63 glasa "za" usvojili Prijedlog odluke u kojem stoji da će referendum o danu manjeg bh. entiteta biti održan 25. septembra i da se raspisuje na teritoriji cijele Republike Srpske.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".