|

OHR: Prijedlog Republike Srpske nije osnova za daljnje razgovore

OHR: Prijedlog Republike Srpske nije osnova za daljnje razgovore
0
F
FENA
9.11.2007. u 17:05
0
komentara
0

dijeljenja
OHR: Prijedlog Republike Srpske nije osnova za daljnje razgovore
Prijedlog pravnih stručnjaka iz Republike Srpske ne predstavlja osnovu za daljnje razgovore. Umjesto da proces donošenja odluka u Vijeću ministara BiH poboljša i učini djelotvornijim, prijedlog Republike Srpske uvodi nove mogućnosti za blokadu koje nisu ni postojale prije Odluke visokog predstavnika od 19. oktobra. Cilj ove odluke je da poboljša efikasnost, a da pri tome osigura da je moguće štititi interese konstitutivnih naroda, saopćeno je iz OHR-a.
"Odluka visokog predstavnika je na snazi i o njoj se ne može pregovarati. Nedavna Deklaracija Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira je pozdravila inicijativu visokog predstavnika da pobliže objasni da se njegovom Odlukom zadržava ustavna zaštita konstitutivnih naroda i entiteta. Tokom posljednje dvije sedmice, pravni stručnjaci OHR-a su u tom cilju radili sa zvaničnicima RS-a na “autentičnom tumačenju” odluke visokog predstavnika", ističe se.

OHR, kako se navodi, ostaje otvoren za konstruktivni dijalog i spreman je da pruži “autentično tumačenje” Odluke visokog predstavnika koje bi moglo biti obavezujući pravni dokument i sastavni dio Odluke.

"OHR i dalje očekuje odgovor na prijedlog koji je ove sedmice dostavljen vlastima Republike Srpske", ističe se u saopćenju OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.