Zabrinutost za izbjeglice
0

OHR pozvao vlasti BiH da osiguraju prava povratnika

FENA
OHR je izrazio zabrinutost da nedavne sudske odluke ugrožavaju pravo izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u BiH, pravo garantirano Aneksom 7 Daytonskog mirovnog sporazuma.

Kako se navodi u saopćenju iz OHR-a, u slučaju povratnika u Bijeljinu Faika Zulčića sudovi su dodijelili izuzetno visok iznos obeštećenja privremenom korisniku za radove izvršene tokom privremenog boravka.

Zbog nemogućnosti Zulčića da isplati dosuđeno obeštećenje, njegova kuća je prodata na aukciji da bi se djelomično isplatio zahtjev za obeštećenjem i on se sada suočava sa mogućom deložacijom 10. aprila 2012. godine.

OHR podsjeća da su izmjene i dopune zakona o povratu imovine koje je donio visoki predstavnik te naknadno usvojila domaća zakonodavna tijela imale za cilj da ubrzaju proces povratka i osiguraju brzo provođenje tih zakona na nediskriminatoran način.

Odredbe koje je donio visoki predstavnik obuhvataju obeštećenje za "nužne troškove" koji su bili neophodni da bi imovina ostala u stanju pogodnom za stanovanje.

Međutim, pravo privremenog korisnika na obeštećenje za nužne troškove ne smije ugroziti ili prevladati pravo povratnika i raseljenih osoba na povratak u skladu sa Aneksom 7., ističu iz OHR-a

Relevantni zakonski propisi također predviđaju da ukoliko sud dosudi obeštećenje privremenom korisniku, povratnik ima pravo na povrat tog iznosa od nadležnih vlasti ili davaoca imovine na korištinje, prema Zakonu o obligacijama.

OHR je pozvao nadležne vlasti na državnom i entitetskom nivou da se prioritetno pozabave ovim pitanjem kako bi prava povratnika bila zaštićena od nerazumnih zahtjeva za naknadom.

OHR vodi konsultacije s drugim međunarodnim organizacijama i domaćim institucijama kako bi se došlo do dugoročnog rješenja u vezi s mogućom prijetnjom koju zahtjevi za nesrazmjernim naknadama predstavljaju pravu povratnika da u miru uživaju u svojim predratnim domovima.