Reakcija
2

OHR poručio javnim ličnostima da biraju riječi: Isuviše je provokativne retorike u BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini oglasio se povodom navodnih ratnohuškačkih izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

"Isuviše je kontraproduktivne i provokativne retorike u BiH. Sve javne ličnosti trebale bi pažljivo i odgovorno birati svoje riječi. Odgovornost je prvenstveno na izabranim i vladinim zvaničnicima, kao što je više puta istaknuto u izvještajima visokog predstavnika Ujedinjenim nacijama. Poruka je ista za sve: BiH je jedinstvena multietnička suverena država koja se sastoji od dva entiteta, u kojima svi građani – tri konstitutivna naroda i ostali – žive i rade zajedno. Javne ličnosti imaju odgovornost da doprinose miru i pomirenju", rekla je za Klix.ba Ljiljana Radetić, glasnogovornica OHR-a.

Podsjećamo, Izetbegović je prošlog četvrtka dao spornu izjavu aludirajući na naoružavanje i opremanje vojski u Hrvatskoj i Srbiji, s akcentom na to da BiH neće ići u tom pravcu.

"Mi sigurno nećemo trošiti novac na kupovinu raketnih sistema i aviona i trošiti stotine miliona dolara i eura, ali ćemo zaokružiti našu namjensku proizvodnju. Radit ćemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, radit ćemo dronove, zaokružit ćemo proizvodnju svih vrsta municije. Radit ćemo to za tržište, ali i za ne daj Bože", kazao je Izetbegović.

Ovu izjavu SNSD smatra ratnohuškačkom.