Milorad Dodik se opet inati
0

"OHR-ova odluka neće biti objavljena u Službenom glasniku"

SRNA
Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik poručio je da, ukoliko OHR nametne bilo kakvu odluku u vezi sa zakonom o katastru RS, ona neće biti objavljena u "Službenom glasniku".

"Ako OHR nametne bilo kakvu zabranu po tom pitanju, to neće biti objavljeno u 'Službenom glasniku', jer je ta problematika u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema Dodikovim riječima, zakon o jedinstvenoj katastarskoj evidenciji je neophodan u RS i to je njena nadležnost, a ne nadležnost BiH. On je dodao da direktive EU nalažu da  to pitanje bude riješeno do 2015. godine i podsjetio da je na nivou BiH formiran jedinstveni softver. Dodik je rekao da je pogrešan zaključak da to pitanje treba da se uradi na nivou BiH kao uslov za pridruživanje EU.

"To nije tačno i očekujem da će i druge stranke iz RS podržati naš stav da OHR nema nadležnost da to radi",  rekao je Dodik.
					
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je novinarima u Sarajevu da će sačekati da vidi šta će uraditi Narodna skupština RS u vezi sa državnom imovinom i da će onda reagovati na odgovarajući način. Inzko je  potvrdio da je u vezi sa ovim pitanjem uputio pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću sa stavom da OHR-ova odluka u vezi sa državnom imovinom pokriva sve institucije u RS-u.

"Ako bi se obavljalo knjiženje državnog zemljišta u drugim administrativnim jedinicama RS, opet to podliježe odluci OHR-a", rekao je Inzko i dodao da treba sačekati odluku i rješenje Ustavnog suda BiH.