OHR: Oštro osuđujemo nasilje u Mostaru

A
Anadolija
14.1.2013. u 12:56
0
OHR: Oštro osuđujemo nasilje u Mostaru
0
OHR: Oštro osuđujemo nasilje u Mostaru
Tokom ranih jutarnjih sati u ponedjeljak, Mostar je potresla eksplozija ispred Gradske vijećnice. Ured visokog predstavnika je izrazio užasnutost napadom na spomenik pripadnicima Armije RBiH ispred Gradske vijećnice u Mostaru. OHR je u pisanom saopćenju osudio upotrebu nasilja, te apelovao da se danas u gradu Mostaru, ali i cijeloj BiH, zadrži smirenost.
"Širenje ovakvog nasilja ne smije se dozvoliti", saopćeno je iz OHR-a.

U saopćenju se dodaje da sigurnost svakog dijela BiH mora biti prioritet za sve nadležne agencije, na lokalnom, entitetskom i državnom nivou.

"Vladavina prava mora se poštivati u Mostaru i širom BiH. Od trenutka kada je izvješteno o ovom incidentu, OHR je u kontaktu sa nadležnim agencijama za provođenje zakona i političkim liderima i koordinira aktivnosti s predstavnicima međunarodnih agencija u BiH. OHR je zadovoljan obećanjem organa vlasti da će provesti temeljitu istragu i uložiti maksimalan napor da pronađu počinioce ovog napada. OHR očekuje od lidera iz svih oblasti političkog i etničkog spektra da konstruktivno reagiraju i pridruže se u osudi ovog napada i svih aktivnosti i izjava kojim se u Mostaru i drugim dijelovima BiH dižu tenzije. Građani u Mostaru i cijeloj Bosni i Hercegovini koji ispravno razmišljaju, složit će se da se ne smije dozvoliti da bezobzirni i kukavički napadi ugroze proces kreiranja funkcionalnog i integriranog Mostara, što je od suštinskog značaja za poslijeratni oporavak Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: