Bonska ovlaštenja
110

OHR odgovorio Dodiku: RS-u ne pripada pravo da tumači mandat visokog predstavnika

A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iz ureda visokog predstavnika (OHR) Valentina Inzka odgovorili su u izjavi za Klix.ba na najavu člana Predsjedništva BiH iz RS-a Milorada Dodika da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS biti predloženo da se odbace bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita i sve posljedice takvih ponašanja visokih predstavnika.
Iz OHR-a navode da su status i ovlasti visokog predstavnika pitanja koja proističu iz Općeg okvirnog sporazuma za mir i međunarodnog prava i, prema tome, ne spadaju u nadležnosti entiteta.

"Republici Srpskoj ne pripada pravo da se jednostrano povlači iz reformi koje su provedene u okviru Aneksa 4 (Ustav Bosne i Hercegovine), niti joj pripada pravo da ona tumači Aneks 10 (Sporazum o civilnoj provedbi Mirovnog ugovora), tj. mandat visokog predstavnika", potcrtali su iz OHR-a.

Također, podsjećaju da bonske ovlasti nisu korištene osam godina, ali učestali napadi na Opći okvirni sporazum za mir opravdavaju dalje postojanje ovih ovlasti.

"Stranke, uključujući i one u RS-u, imale su dovoljno prilika da pokažu da se mogu dogovoriti o reformama, uključujući i reforme koje su potrebne da BiH izađe iz međunarodne supervizije na putu priključenja Evropskoj uniji. Pored toga, reforme su podržali Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, Vijeće sigurnosti UN-a i šira međunarodna zajednica, a ogromna većina je ratificirana u entitetskim i državnom parlamentu", naveli su iz OHR-a

Dodaju da bi svako poništavanje reformi podrivalo ekonomsku i političku stabilnost BiH te bi ugrozilo sposobnost zemlje da ispunjava svoje postojeće međunarodne obaveze.