Bez jednostranih poteza
253

OHR odgovorio Dodiku: Prijetiti podrivanjem državnih nadležnosti je neprihvatljivo

A. D.
Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poslije otkazivanja sjednice Predsjedništva, najavio da će ukoliko do 5.septembra ne bude realizacije sporazuma lidera tražiti da NSRS povuče svoju saglasnost o osnivanju Oružanih snaga, formiranju VSTV-a, i uvođenju indirektnih poreza, iz OHR-a su mu u izjavi za Klix.ba oštro odgovorili.
“Kao što smo već više puta istaknuli, Ured visokog predstavnika je svjestan potrebe da se vlasti na svim nivoima formiraju što brže, kao i neophodnosti da se u tom procesu poštuju važeće odluke Predsjedništva BiH i zakonski okvir BiH. Imajući to u vidu, prijetiti podrivanjem državnih nadležnosti i institucija jednostranim potezima je antidaytonski i stoga neprihvatljivo", rekli su nam iz OHR-a na čijem čelu je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Iz OHR-a apeliraju na smirivanje takve retorike, jer ne doprinosi stabilnosti i prosperitetu BiH te pozivaju političke lidere da se fokusiraju na pronalaženje potrebnih rješenja koja bi omogućila formiranje vlasti.

Dodik je danas na samoj sjednici Predsjedništva BiH povukao zahtjev za održavanje i izjašnjavanje o prijedlogu imena mandatara za Vijeće ministara BiH.

Rekao je također da neće više insistirati na održavanju slične sjednice. On je na sjednici rekao je i da Sud i Tužilaštvo po njemu nisu ustavni.

Komšić je u izjavi za medije rekao da se ne mogu povući nadležnosti jer tada se nije izjašnjavao samo jedan parlament.

Džaferović je rekao da niko nikome ne treba prijetiti, i da to ne bi bio dobar potez, te da neće ništa neće proizvesti.

"Nadležnosti na koje se žali Dodik ne može vratiti, to je gotova stvar", poručio je Džaferović.