Traži poštivanje zakona
70

Dodik: Nećemo dozvoliti uzurpaciju političkih prava u Sarajevu, čekat ćemo 5. septembar

D. Be.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je povukao zahtjev za održavanje vanredne sjednice na kojoj se trebalo glasati o imenovanju mandatara Zorana Tegeltije, rekao je da "političko Sarajevo želi potpunu majorizaciju Srba i Hrvata u BiH".
On je kazao da se nakon brzog formiranja Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH očekivalo i formiranje ostalih organa s obzirom na većine koje su bile vidljive.

"Nije bilo sporno da se izabere Srbin za predsjedavajućeg Vijeća ministara, kao ni ime koje je predložio SNSD. Nakon izbora Kolegija PD koji je dogovoren između SDA, HDZ-a i SNSD-a u trenutku kada je to koristilo SDA koji je bio izložen problemima, krenulo se u stalne opstrukcije formiranja ostalih tijela", kazao je Dodik.

On je kazao da je BiH ulazila tiho, ali sigurno, u tešku političku krizu koja se manifestuje stalnim krizama.

Dodik je zapitao "gdje piše u Ustavu BiH da postoji nadležnost BiH za finansije ili za sud i tužilaštvo, Gdje piše da BiH ima pravo na OSA-u i SIPA-u".

"To nema nigdje u Ustavu", rekao je.

Dodao je da nije zakonito i ustavno da jedna osoba bude predsjedavajući Vijeća ministara i predsjedavajući Predstavničkog doma.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Danas se u BiH dešava da Bošnjaci uzurpiraju prava Hrvata i Srba. Rade to zato što sve čelne funkcije u BiH drže muslimani. Zvizdić, Izetbegović, Komšić, Džaferović...", kazao je.

Lider SNSD-a je kazao da je u skladu sa Sporazumom, kao jedan od potpisnika, dva puta predložio da se održi sjednica Predsjedništva.

"Prva sjednica kada je predsjedavajući odlučio da neposredno prije nje predloži redovnu sjednicu na koju je stavio 30 tačaka dnevnog reda, a kada smo krenuli 15 je skinuto. Imajući u vidu da je Komšić zatražio da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara prođe provjere CIK-a i SIPA-e, te provjere su stigle. Tada su mi rekli da njih dvojica neće glasati za kandidata. Imajući u vidu tu situaciju, gdje bi se žrtvovalo ime kandidata za Vijeće ministara, odlučio sam povući zahtjev za održavanje današnje sjednice."

On je kazao da će se sačekati 5. septembar do kraja vrijedi Sporazum tri lidera.

"Rok važenja Sporazuma je 5. septembar, a tada nećemo dozvoliti da se RS-u uzurpaciju politička prava u političkom Sarajevu. SDA nije nama partner, a ni mi njima, ali jesmo zajedno pobjednici u okviru svojih naroda. Moja politika nije uzurpacija niti majorizacija ikoga u BiH, ali jeste zaštita RS-a".

Što se tiče Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), Dodik je rekao da ANP predstavlja prejudiciranje članstva u NATO-u.

"Nema prejudiciranja. Pozivam sve da se formira Vijeće ministara BiH, bez ikakvih uslovljavanja", zaključio je.

Dalje je kazao da će se, ukoliko se nastavi sa opstrukcijama formiranja Vijeća ministara, razmisliti o povlačenju saglasnosti o Upravi za indirektne poreze BiH.

"Ako ne bude Vijeća ministara, RS ima pravo na svoj potez. Ostali su dužni desetine miliona KM Republici Srpskoj. Je li to nije kršenje zakona?", kazao je.

On je govorio i u problemima sa uvozom i izvozom robe, zatim zastoju na izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd na bh. strani.