Jasna poruka
250

OHR o poziciji Srbije u Dejtonskom sporazumu: Moraju poštovati suverenitet BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma te da se zbog toga može miješati u unutrašnje stvari BiH, iz OHR-a poručuju da je Srbija samo jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma i da mora poštovati suverenitet svog susjeda.

"Potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir, Savezna Republika Jugoslavija, čija je Srbija pravna sljednica, preuzela je određene obaveze. Između ostalog, obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4, tj. Ustava Bosne i Hercegovine", istakli su iz OHR-a na upit koji smo im uputili.

Sporazum su potpisale tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska. Evropska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje-svjedoci.

Tema je postala aktuelna nakon što je bošnjački član Predsjedništva nedavno prokomentarisao poziciju Sandžaka u Srbiji, što očito nije prijalo Vučiću, koji je poručio Izetbegoviću da je to miješanje u unutrašnja pitanja Srbije, ali je dodao da se Srbija ima pravo miješati u unutrašnje stvari BiH, jer im to omogućava Dejtonski sporazum kao garantu.

Kakva je pozicija Srbije u toj priči potvrđuje stav OHR-a koji tvrdi da Srbija mora kao potpisnica Dejtona poštovati teritorijalni integritet BiH i izbjegavati bilo kakve aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine.