BiH
0

OHR: Nakon sastanka s Burnsom, Schwarz-Schilling otputovao u London

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling je danas otputovao u London nakon niza sastanaka s visokim zvaničnicima u Washingtonu, uključujući i sastanak s podsekretarom za politička pitanja pri State Departmentu Nicolasom Burnsom, saopćeno je iz OHR-a.

Tema razgovora u Washingtonu bile su pripreme za predstojeću sjednicu Vijeća za implementaciju mira u Briselu, 26. i 27. februara 2007. godine, na kojoj će međunarodna zajednica preispitati svoju odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika krajem juna.

Tokom sastanka, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije i američki podsekretar za politička pitanja su jasno rekli da od novih organa vlasti u Bosni i Hercegovini očekuju da što prije ostvare napredak u okviru reforme policije i nastave proces ustavnih promjena.

Oni su također naglasili značaj provođenja sveobuhvatne analize situacije u Bosni i Hercegovini i širem regionu prije održavanja sljedeće sjednice Vijeća za implementaciju mira.

Schwarz-Schilling je rekao da bi novi organi vlasti u Bosni i Hercegovini trebali usmjeriti svoje napore na ispunjavanje svih preostalih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

"Istovremeno, Evropska unija će raditi na intenziviranju svog angažmana i poboljšanju svojih kapaciteta u BiH putem daljnjeg razvijanja ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini", rekao je Schwarz-Schilling.

Tokom posjete Washingtonu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije se također sastao s Rosemary Di Carlo, zamjenicom pomoćnika državnog sekretara i Judy Ansley, višim direktorom za evropska pitanja pri Državnom vijeću za sigurnosna pitanja.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije se u ponedjeljak sastao s arbitrom za Brčko Robertsom Owenom.

Schwarz-Schilling će sutra u Londonu imati niz sastanaka s višim britanskim zvaničnicima. Schwarz-Schilling će se u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova sastati s ministrom za evropska pitanja Geoffom Hoonom, političkim direktorom Johnom Sawyersom i šefom Grupe za zapadni Balkan Michaelom Tathamom.